Pored česte upotrebe maslinovog ulja, još jedna istaknuta karakteristika grčke kuhinje je obilno služenje začinima, što je sasvim razumljiva pojava ako se u obzir uzme činjenica da na grčkom podneblju sjajno uspevaju začini poput origana, nane, luka, bosiljka...
Kao i ostale mediteranske zemlje, Grčka obiluje suncem što se može osetiti u svim aspektima života, pa i u kuhinji. Blaga sredozemna klima Grčkoj daje mogućnost uzgoja kvalitetnog voća i povrća, među kojim su i nezaobilazne masline, a upravo je maslinovo ulje sastojak koji se nalazi u najvećem broju grčkih jela i koji možemo smatrati lajtmotivom grčke kuhinje.
Grčka kuhinja se oslanja na upotrebu brojnih vrsta sireva (od kojih je najpoznatiji feta sir), kao i na masline, tikvice, jogurt, vino, lišće vinove loze, med i tanke kore od testa koje se koriste za slana, ali i za slatka jela.
Sastojci:
200g feta sira, 2 slatke paprika, 1 svež paradajz, 1 crni luk, nekoliko crnih maslina, kečap po ukusu, 1 čen belog luka, origano.
Priprema:
Napravite obično testo i stavite ga u pleh za pečenje. Testo premažite maslinovim uljem, pa preko njega stavite kečap. Pospite začine, narendajte feta sir, dodajte luk iseckan na kolutove, kao i paradajz i papriku. Na kraju, pospite sa iseckanim belim lukom i origanom. Staviti u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta