B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Grčka pizza

autor: Gomex | 17.03.2022
Grčka pizza

Pored česte upotrebe maslinovog ulja, još jedna istaknuta karakteristika grčke kuhinje je obilno služenje začinima, što je sasvim razumljiva pojava ako se u obzir uzme činjenica da na grčkom podneblju sjajno uspevaju začini poput origana, nane, luka, bosiljka... 

Grčka kuhinja

Kao i ostale mediteranske zemlje, Grčka obiluje suncem što se može osetiti u svim aspektima života, pa i u kuhinji. Blaga sredozemna klima Grčkoj daje mogućnost uzgoja kvalitetnog voća i povrća, među kojim su i nezaobilazne masline, a upravo je maslinovo ulje sastojak koji se nalazi u najvećem broju grčkih jela i koji možemo smatrati lajtmotivom grčke kuhinje. 

Grčka kuhinja se oslanja na upotrebu brojnih vrsta sireva (od kojih je najpoznatiji feta sir), kao i  na masline, tikvice, jogurt, vino, lišće vinove loze, med i tanke kore od testa koje se koriste za slana, ali i za slatka jela.

Grčka pizza

Sastojci:

200g feta sira, 2 slatke paprika, 1 svež paradajz, 1 crni luk, nekoliko crnih maslina, kečap po ukusu, 1 čen belog luka, origano.

Priprema:

Napravite obično testo i stavite ga u pleh za pečenje. Testo premažite maslinovim uljem, pa preko njega stavite kečap. Pospite začine, narendajte feta sir, dodajte luk iseckan na kolutove, kao i paradajz i papriku. Na kraju, pospite sa iseckanim belim lukom i origanom. Staviti u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta