B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Francuski tost sa džemom od šljiva

autor: Gomex | 07.10.2021
Francuski tost sa džemom od šljiva

Danas se za francuski tost više ne koristi samo osušeni hleb već i najfinija peciva i bageti, a služi se sa ukusnim nadevima, sirom, pršutom ili slatkim kremovima i džemovima.

Reč je o doručku u kom ne bi trebalo preterivati, jer sadrži značajan broj kalorija, ali pošto nam je jesen pokazala svoje pravo lice, možemo da se počastimo „comfort food” zalogajima.

Prženice se služe u svim delovima sveta

Francuski tost ili prženice, koje smo svi jeli u detinjstvu, nastao je iz praktičnih razoga - da bi se iskoristio dotrajali hleb, i služi se u svim delovima sveta. U Velikoj Britaniji poznat je pod nazivom „eggy bread”, u Španiji „torrijas”, u Francuskoj kao „pain perdu”, a ime frenč tost dali su mu Amerikanci. Mada niko ne zna odakle ovo jelo tačno potiče, s godinama je dobilo pažljivu nadogradnju, koja ga čini mnogo dekadentnijim izborom za doručak od običnog parčeta hleba umočenog u smesu od jaja i mleka.

Francuski tost sa džemom od šljiva

Sastojci (za 2 osobe): 

8  kriški rezanog hleba, 4 čajne kašičice džema od šljiva, 3 jaja, 50 ml mleka

Priprema:

Pola pripremljenog hleba premažite džemom od šljiva pa prekrite preostalim delovima hleba. Umutite jaja sa mlekom. Pripremljen hleb sa džemom umočite u mešavinu jaja i mleka. Tiganj zagrevajte dok se ne postigne idealna temperaturu za pečenje. Smanjite ringlu, stavite namočen hleb u tiganj. Čim počne da se odvaja od dna posude, okrenite i ispecite i drugu stranu. Sav pripremljeni hleb ispecite na isti način i poslužite toplo.