Ljubav Francuza prema hrani je opšte poznata, a poznato je i to da je njihov rafinirani ukus dao mnoge poznate specijalitete. Poznati su po kombinovanim jelima od mesa i povrća, pečenja, salate i poslastica, a uz sve se piju vrhunska vina…
Ishrana kod Francuza ne predstavlja samo konzumiranje hrane, već potpuno uživanje u ukusu i vreme za druženje i relaksaciju. Ručak se obavezno sastoji od tri dela, a često i od četiri - predjelo, glavno jelo, sirevi i desert. Vino je obavezan deo obroka, pri čemu se strogo vodi računa o kompatibilnosti vina i hrane koja se priprema.
Svaki francuski meni započinje toplom supom ili čorbom. Čuvena je francuska supa od luka, kao i supa iz Nice sa sosom od šafrana. Pripadnici ovog naroda veliki su ljubitelji toplih predjela, a recept za francusku čorbu koji se nalazi u nastavku sadrži još jedan elemenat bez kog Francuzi gotovo da ne mogu. Da, u pitanju je sir…
Sastojci:
4-5 Krompira, 2 šargarepe, 200g topljenog sira, so, biber, kisela pavlaka, krutoni
Priprema:
Skuvajte krompir i šargarepu u 1,5l posoljene vode. Ispasirajte ih. U čorbu dodajte sir isečen na komade. Mešajte dok se ne rastopi. Ako je potrebno, dodajte so i pospite biberom. Servirajte čorbu dok je topla, sa kašikom pavlake i hrskavim krutonima.