B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Francuska krem čorba

autor: Gomex | 03.03.2022
Francuska krem čorba

Ljubav Francuza prema hrani je opšte poznata, a poznato je i to da je njihov rafinirani ukus dao mnoge poznate specijalitete. Poznati su po kombinovanim jelima od mesa i povrća, pečenja, salate i poslastica, a uz sve se piju vrhunska vina…

Za Francuze je ishrana potpuno uživanje u ukusu

Ishrana kod Francuza ne predstavlja samo konzumiranje hrane, već potpuno uživanje u ukusu i vreme za druženje i relaksaciju. Ručak se obavezno sastoji od tri dela, a često i od četiri - predjelo, glavno jelo, sirevi i desert. Vino je obavezan deo obroka, pri čemu se strogo vodi računa o kompatibilnosti vina i hrane koja se priprema.

Svaki francuski meni započinje toplom supom ili čorbom. Čuvena je francuska supa od luka, kao i supa iz Nice sa sosom od šafrana. Pripadnici ovog naroda veliki su ljubitelji toplih predjela, a recept za francusku čorbu koji se nalazi u nastavku sadrži još jedan elemenat bez kog Francuzi gotovo da ne mogu. Da, u pitanju je sir…

Francuska krem čorba

Sastojci:

4-5 Krompira, 2 šargarepe, 200g topljenog sira, so, biber, kisela pavlaka, krutoni

Priprema:

Skuvajte krompir i šargarepu u 1,5l posoljene vode. Ispasirajte ih. U čorbu dodajte sir isečen na komade. Mešajte dok se ne rastopi. Ako je potrebno, dodajte so i pospite biberom. Servirajte čorbu dok je topla, sa kašikom pavlake i hrskavim krutonima.