B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Bugarske pizze

autor: Gomex | 06.10.2022
Bugarske pizze

Iako je svrstavamo u povrće, tikvica je tehnički voće, jer poreklo vodi iz cveta, koji je takođe jestiv.

Postoje razne teorije o poreklu tikvice. Neki tvrde da je njena prapostojbina Indija, dok drugi zastupaju tezu da potiče iz Meksika i da su je u Evropu doneli španski osvajači. Ipak, ova teorija ne deluje verovatno, jer se tikvica spominje u egipatskim zapisima, a postoje i dokazi da je bila poznata Rimljanima.

Zašto je dobro jesti tikvice?

Ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižava holesterol, pročišćava krv i poboljšava koncentraciju.

Takođe, tikvica sadrži značajne količine vitamina C. Šolja tikvice obezbediće vam četvrtinu dnevne potrebe za ovim vitaminom, koji deluje kao antioksidans. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz biljne hrane, što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno sa lisnatim povrćem poput spanaća ili kelja.

Tikvice sadrže i veliku količinu kalijuma – 295 miligrama na 250 grama, odnosno 8% preporučene dnevne doze ovog minerala. Američko udruženje kardiologa smatra da kalijum može biti od velike pomoći kada je reč o kontroli krvnog pritiska, jer smanjuje štetne efekte soli u vašem telu. Studije ukazuju da povećanje unosa kalijuma može umanjiti rizik od moždanog udara, kao i šanse za razvoj srčanih oboljenja.

Bugarske pizze

Sastojci:
1 tikvica, 2 paradajza, 150g šunke, 150g kačkavalja, peršun i mirođija.

Priprema:
Isecite tikvicu na kolutove debljine oko jedan i po centimetar. Poređajte ih u posudu za pečenje i posolite. Stavite po jedan krug paradajza. Pospite šunkom isečenom na kocke. Na kraju, pospite narendanim kačkavaljem. Sipajte malo vode u posudu za pečenje. Pecite 20 minuta, na 180 stepeni.