Prazničnu atmosferu čine različiti mirisi, a jedan od najupečatljivijih uvek je miris domaćih poslastica i pečenih kolača. Ako ste u nedoumici šta pripremiti kao praznični desert, mi vam nudimo savršeno rešenje.
Gotovo u svakoj porodici postoji lista jela, kao i torti i kolača, koji se iz godine u godinu, iznova pojavljuju na prazničnoj trpezi. Često su to oblande, medenjaci sa cimetom, domaće rafaelo kuglice, mafini, vanilice ili kuglof… Ipak, ovog puta, pored ustaljenih recepata, preporučujemo da probate i nešto novo. Zasladite početak godine ukusum vazdušastog kolača sa vanilom i džemom od jagoda.
Pre nego što pređemo na recept, evo nekoliko zanimljivih činjenica o jagodama.
U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima lekovita dejstva i koristili su je protiv mnogih bolesti. Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta tumora. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina (C, B6, K), kao i vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina... Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića.
Sastojci za koru:
4 jajeta, 2 šolje belog šećera (400g), 2 šolje brašna (260g), prstohvat soli, 1 šolja mleka (250ml), 112 grama putera, 1 kašičica vanila ekstrakta
Sastojci za fil:
125 grama maskarpone sira, 300ml slatke pavlake, džem od jagode, prstohvat crnog mlevenog bibera
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Umutite jaja penasto, postepeno dosipajte šećer i mutite još pet minuta. Smesi potom dodajte brašno i so i mutite sve dok se sastojci dobro ne sjedine. U toplom, gotovo ključalom mleku istopite puter, a nakon toga dodajte vanila ekstrakt i sjedinite sa prethodno pripremljenom smesom jaja, šećera i brašna. U dva jednaka okrugla pleha prečnika 20 cm sipajte jednaku količinu smese za kolač i pecite najduže 10 minuta na temperaturi od 150 stepeni. Isključite rernu a kolač ostavite da odstoji u njoj još 10 minuta. Umutite maskarpone i slatku pavlaku sve dok ne dobijete gustu i čvrstu masu. U međuvremenu, pomešajte džem sa malo bibera. Kolač nafilujte izdašnim slojem džema, zatim maskarpone filom, a na kraju ga prekrijte drugom vazdušastom korom koju možete prekriti vanilin šećerom ili bobičastim voćem.