B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zimska guma kod nas i u svetu

autor: Gomex | 22.11.2018
Zimska guma kod nas i u svetu

Kada temperatura padne ispod 7 stepeni, letnji pneumatik (guma) čini automobil nebezbednim. Zaustavni put se dvostruko produžava, a kontrola automobila prilikom manevrisanja je veoma loša. U Srbiji je obaveza korišćenja zimskih pneumatika od 1. novembra do 1. aprila, a kako je u Evropi?

Zakoni variraju od zemlje do zemlje

U Mađarskoj, vozači nisu u obavezi da koriste zimske pneumatike. Međutim, obavezna oprema u zimskim mesecima su lanci za sneg. Ova obaveza se odnosi i na strance, kojima može biti zabranjen ulazak u zemlju, ako ih nemaju u automobilu.

U periodu od 15. novembra do 15. marta, vozači u Sloveniji moraju imati zimske pneumatike. Ova odredba se NE odnosi na turiste koji se kreću suvim putevima. Ako je na putu sneg, odredba se odnosi i na turiste, koji u tom slučaju moraju imati zimske pneumatike.

U Nemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obavezna u periodu zimskih uslova vožnje, odnosno kada je na kolovozu sneg, ugažen sneg, “bljuzga” ili poledica. U takvim uslovima, vozila moraju biti opremljena sa četiri zimska pneumatika minimalne dubine šare 1,6 mm, iako se preporučuje 4 mm. Međutim, ako vas policija zaustavi na snegom prekrivenom putu sa letnjim pneumatikom i iz tog razloga usporavate saobraćaj, očekujte značajnu novčanu kaznu. Ako izazovete saobraćajnu nesreću, rizikujete da osuguravajuće društvo ne plati štetu.

Vozači u Austriji su dužni da u poriodu od 1. novembra do 15. aprila prilagode stanje svog vozila zimskim uslovima. Ako vas u tom periodu zatekne policija sa letnjim pneumaticima, kazna iznosi i 5.000 evra, naravno u zavisnosti od toga koliko ste uticali na odvijanje saobraćaja. Ako vozač automobila sa letnjim pneumaticima napravi udes u Austriji i policija proceni da su pneumatici uzrok, osiguravajuće društvo može da odbije da isplati štetu u celini.