B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zdrava hrana iz Libana!

autor: Gomex | 07.03.2019
Zdrava hrana iz Libana!

Libanska kuhinja se formirala pod uticajima Istoka i Zapada. Kombinuje karakteristike evropske kuhinje sa egzotičnim začinima i ukusima Istoka. Libanska kuhinja je lagana, niskokalorična i zdrava, odnosno, smatraju je jednom od najzdravijih kuhinja na svetu.

U pripremanju libanskih jela, koristi se obilje voća, povrća, žitarica, sveže ribe i morskih plodova. Meso se ne koristi toliko često, a većinom je to piletina ili jagnjetina. Meze ima visok položaj u libanskoj kuhinji - to je više različitih jela koja se obavezno služe pre glavnog obroka, u malim posudama.

Specijaliteti iz Libana

Sigurno je najispravnije priču o libanskoj hrani započeti pričom o libanskom hlebu (khebez). Libanski hleb se jede uz skoro svako jelo, a smatra se jednim od najzdravijih hlebova na svetu. Postoje različite varijacije - sa orijentalnim začinima i maslinovim uljem, sa paradajzom, peršunom i crnim lukom itd.

Humus je sigurno najpoznatiji predstavnik libanske kuhinje. Predstavlja namaz čiji su glavni sastojak leblebije i tahini sos (sos na bazi susama). Humus je nezaobilazan sastojak skoro svakog libanskog jela. Karakteristični miris i ukus humusa ćete sigurno dugo pamtiti.

Falafel je drugi predstavnik libanske kuhinje i jedno od omiljenih jela vegetarijanaca, naravno, u kombinaciji sa humusom. Najčešće se služi u raznim kombinacijama sa pita hlebom, a veoma retko se servira bez humusa.

Od poslastica, libanska kuhinja je sigurno poznata po fenomenalnim baklavama koje mogu da budu sa orasima, čokoladom, pistaćima i lešnikom i po mahalabiju - ukusnom kremu od slatke pavlake, koji može da sadrži ružinu vodicu, kokos, mastiku ili pistaće.

Libanska kuhinja pripada mediteranskoj  gastronomiji!

Još neka popularna jela libanske kuhinje su dimljeni patlidžan u sosu od susama (moutabbal), tabuli (tabbouleh) - salata koja sadrži bulgur ili sočivo, crni ili beli luk, paradajz, peršun, limun, maslinovo ulje i so, zatim kebeh (kebbeh) - kuglice od burgule punjene junećim mesom, orasima i pinjolima, tavuk (tawouk) - marinirani pileći ražnjići i mnoga druga ukusna jela libanske kuhinje.

Liban je smešten između Istoka i Zapada i predstavlja kulturnu i kulinarsku raskrsnicu sveta. Libanska kuhinja kombinuje sofisticiranost evropske kuhinje sa egzotičnim začinima Istoka. Laka je, zdrava i niskokalorična zahvaljujući obilju voća, povrća, žitarica, svežoj ribi i morskim plodovima. Kuhinja Libana pripada mediteranskoj gastronomiji i slična je ostalim kuhinjama regiona. Nazivi nekih jela na arapskom su isti, kao i način pripreme. Ipak, ova kuhinja je specifična, veoma stara i zanimljiva zbog upotrebe brojnih začina, originalnih recepata i spoja istočnjačkih i evropskih uticaja.