B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ukusi najskuplje čokolade!

autor: Gomex | 09.05.2019
Ukusi najskuplje čokolade!

Kada smo videli cene ovih slatkiša, nismo bili sasvim sigurni da li se radi o komadima čokolade ili gramima čistog zlata…

Pet najskupljih čokolada na svetu!

Na prvom mestu je “Knipschildt” čokolada, čija je cena neverovatnih 2.600 dolara za samo pola kilograma čokolade! Njen osnivač je danac Fric Nipšilt, koga još nazivaju i Vili Vonkom Konektikata. Razlog ove astronomske cene čokolade, koja je čak dospela i u Ginisovu knjigu rekorda, je francuski Perigord tartuf (La Madeline au Truffe). Ovi tartufi su samo deo krema od šećera, pavlake, ulja tartufa i vanile, a sve to je premazano Valhrona crnom čokoladom i urolano u kakao prah. Inače, jedan La Madeline au Truffe teži oko 10 grama, a rok trajanja mu je sedam dana. Naravno izrada ove čokolade je ručna, a da bi se istakla njena vrednost, predstavljena je na lažnim biserima u srebrnoj kutijici sa mašnom.

Na drugom mestu su čokolade Richard, čija je cena 850 dolara za pola kilograma čokolade. U ekstravagantnom pakovanju u obliku sefa, Petits RICHART, nalazi se 112 malih bombona od po 4 grama.

Na trećem mestu su čokolade Delafee, sa cenom od tričavih 508 dolara za kilo čokolade. Ova čokolada je bukvalno jestivo zlato, s obzirom da se priprema sa komadićima jestivog 24-karatnog zlata. Pored zlata, u sastav ulaze i šećer, ulje kokosa, kakao maslac, mleko u prahu i vanila.

Na četvrtom mestu je poznata To’ak čokolada iz Ekvadora, sa cenom od 260 dolara po ploči. Izuzetno retka i do skoro jedna od najskupljih čokoladi na svetu. Ovaj “čokoladni dijamant” se pravi od najređeg i najstarijeg kakaoa, a poznata je po svojoj prefinjenoj teksturi i intrigantnom ukusu. Može se pronaći u prodavnici čokolade Džerija Tota u Čikagu, a u pakovanju ćete dobiti i upustvo koje opisuje kako ispravno konzumirati čokoladu. U kutiji se nalazi još i pinceta napravljena od španskog bresta s kojom se uzima čokolada, kako prsti ne bi pokvarili izvorni ukus. Sa ovom cenom, verovatno ima ukus koji se pamti do kraja života.

Na petom mestu je Vosges Haut Chocolat čija je cena 125 dolara za pola kilograma čokolade. Prepoznatljivi su sa svojom mlečnom čokoladom sa slatkim indijskim karijem i kokosom, kao i tamnom čokoladom sa đumbirom i wasabijem. U pakovanju se osim čokoladica nalaze i jedna knjiga, jedan CD i jedna gramofonska ploča, da užitak bude potpun.

Iako trošenje ovolikih suma novca na čokoladu, nije najpametnija stvar koju možete uraditi, sigurno je da biste svakako uživali u tome.

Svetski dan čokolade

Postoji nekoliko nesuglasica oko tačnog datuma Svetskog dana čokolade. Neki kažu da je u septembru, neki ceo februar proglašavaju mesecom čokolade, dok treći pak 07. jul smatraju pravim Danom čokolade. Recimo, 13. septembra se obeležava rođendan Milton Heršija, osnivača jedne od najvećih fabrika čokolade na svetu. Iako u proizvodnji prednjače Belgija, Švajcarska i Sjedinjene Američke Države, u uživanju čokolade svi su podjednaki - vole je i jedu u velikim količinama.