B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

TRAPIST SIR HRANA ZA UŽIVANJE!

autor: Gomex | 04.10.2017
TRAPIST SIR HRANA ZA UŽIVANJE!

Sir je namirnica za koju se veruje da ima tradiciju dugu oko 8000 godina. Danas, to je jedna od kultnih namirnica koja nam je dostupna tokom cele godine. Sirenje ne zavisi od sezone, i zbog toga je svim ljubiteljima omogućeno da u raznovrsnom ukusu sira uživaju kada god požele.

Pojavljuje se u različitim oblicima, bojama, teksturi, čvrstini, sa različitim mirisom i aromama. Sve ovo zavisi od mnogo faktora čije je izučavanje preraslo u pravu umetnost.

Vrsta mleka, bakterije, kiseline u procesu fermentacije, dužina fermentacije, dodatak aroma ili plesni – neki su od osnovnih determinanti krajnjeg proizvoda. Sir je postao predstavnik kulture iz koje potiče, svojstven određenom geografskom podneblju i nacionalnim gastronomijama...

Istorija trapista počinje u 17. veku u opatiji Notre Dame de la Trappe u francuskoj pokrajini Normandiji. Kako su sveštenici putovali Evropom i osnivali nove samostane, tako su sa sobom nosili i recept za proizvodnju ovog sira.

Trapist je polutvrdi masni sir napravljen od kravljeg mleka, blago kiselkastog ukusa i ugodnog, umereno izraženog mirisa i dovoljno čvrst za sečenje. Kora je boje slame, elastična i glatka, a testo je ispunjeno retkim pravilno raspoređenim rupicama. Ovaj vrhunski sir idealan je deo svakog sirnog predjela - preporučuje se uz suvo voće i grožđe, čašu belog vina ili samostalno uz komad hleba. Trapist ili „manastirski sir“ se u današnje vreme proizvodi širom sveta.

U našim krajevima proizvodnja je počela u okolini Banja Luke, odakle se prenela i u ostale krajeve Podunavlja.

Konzumiranje sira pitanje tradicije

Način uživanja u siru raznolik je koliko i ljudi na Zemlji, a posluživanje i sam odabir stvar je običaja i tradicije pojedinog naroda. Francuzi i Italijani sir uzimaju nakon poslednjeg slanog jela, a pre deserta kako bi mogli da nastave da piju vino koje su pili uz prethodno jelo. Nemci i Englezi služe sir kao poslednje jelo. U istočnoj Evropi sir se vrlo često jede i kao predjelo ili samostalan obrok, dok su Amerikanci majstori u uklapanju sireva u razna jela, naročito ona iz kategorije fast fooda. Upravo su Amerikanci i najveći proizvođači i potrošači sireva. U Evropi najveći ljubitelji sireva su Islanđani, Švajcarci, Francuzi, Grci i Italijani. Statistika otkriva da Srbi nisu preveliki ljubitelji sireva, što je šteta uzevši u obzir njihovu visoku nutritivnu vrednost, kvalitet i raznolikost koju nudi tržište.