B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Španska kuhinja i plodovi mora

autor: Gomex | 10.01.2019
Španska kuhinja i plodovi mora

Španska kuhinja se ubraja u najraznovrsnije evropske kuhinje. Veliki broj ljudi smatra da je kompleksna kao azijska kuhinja i da su se u njoj pomešale sve evropske kuhinje. Takođe, kaže se da španska kuhinja demonstrira sve suprotnosti svoje zemlje.

Gastronomska ponuda Španije u velikoj meri je odraz geografskih i kulturnih različitosti ove zemlje. Jug Španije je tipični predstavnik mediteranske kuhinje - jede se mnogo ribe i plodova mora i koristi se dosta maslinovog ulja i belog luka. Centralni deo Španije je poznat po fenomenalnim jelima od mesa, mesnih prerađevina i jaja, dok se na severu preferiraju kuvana jela i variva od mesa i povrća.

Španska kuhinja-paelja i gaspaćo

Najpopularnije jelo španske kuhinje definitivno je paelja (paella) i svi restorani koji na svom meniju imaju jela španske kuhinje obavezno imaju i paelju. Paelja je šareno jelo od pirinča i sitnih komadića ribe, plodova mora, mesa i povrća. Neizbežan začin koji se stavlja u paelju je šafran. Veoma je bitno da se pirinač kuva u vodi u kojoj se prethodno kuvalo meso - riba, morski plodovi, piletina ili zečetina. Paelja je prilično popularno jelo i brojni turisti koji posete Španiju često naručuju ovaj španski specijalitet.

Drugo popularno jelo španske kuhinje je gaspaćo - čorba koja se priprema od paradajza, hleba, belog luka, maslinovog ulja, krastavca, sirćeta i tabasko preliva. Španska kuhinja je još poznata po omletu od krompira, jelu od leblebija i svinjetine koje se zove pućero, španskoj piti i ostalim ukusnim jelima.

Španska kuhinja-beli luk i maslinovo ulje

Glavni začin u španskoj kuhinji sigurno je beli luk. Ako niste ljubitelj pirinča, kao alternativu možete naručiti krompir ili hleb, obzirom da Španci skoro uopšte ne jedu testeninu, za razliku od Italijana. U španskoj kuhinji mnogo se koristi maslinovo ulje.

Španci doručkuju oko 8h, užina je oko 11h, ručak posle 14h, a večera tek nakon 21h. Obroci se ne serviraju odmah, naročito ručak i večera, već se pre glavnog jela poslužuje lagana zakuska u obliku sitnih zalogaja koji se nazivaju tapas. Tapas se najčešće služi uz piće, a kao tapas može da se posluži mnogo toga - od sira, jaja, kobasica, šunke i komadića hleba, preko mariniranog ili punjenog povrća, maslina i sušenih oraha, pa sve do komadića lignji, škampa, gambora, školjki ili ribe.