B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Slaganje italijanskih specijaliteta

autor: Gomex | 29.08.2019
Slaganje italijanskih specijaliteta

Kada neko spomene Italijansku kuhinju, koja vam je prva asocijacija? Bilo da pomislite na picu, rižoto ili špagete, nećete pogrešiti. Svaki od ovih specijaliteta je veoma poznat u Italiji a Italija širom sveta po njima.

Italijani, više od bilo kojeg drugog naroda, mnogo pažnje poklanjaju hrani koja kod njih ima status božanstva. Prvo i osnovno pravilo kada je hrana u pitanju je: jesti u društvu! Iako se italijanska kuhinja razlikuje od regije do regije, par stvari im je ipak ostalo zajedničko. Jedna od njih je upravo ta da se obroci što je moguće češće jedu u društvu porodice, rodbine i prijatelja. Druga karakteristika je upotreba svežeg sezonskog voća i povrća. Italijani su veliki poštovaoci tradicije i običaja, naročito kada je hrana u pitanju. I danas se tradicionalni italijanski obrok sastoji od više jela i zahteva poseban način serviranja. Na početku svakog obroka je predjelo (antipasto), koje se može sastojati od pršuta ili maslina sa hlebom ili od toplih i hrskavih brusketa uz neizbežni paradajz. Prvo jelo (primo piatto) je najčešće supa, pasta ili rižoto. Nakon toga sledi drugo jelo (secondo piatto) koje je glavno jelo, najčešće riba ili meso (piletina, teletina ili svinjetina). Dodatak (contorno) podrazumeva neku svežu salatu ili kuvano povrće. Prvi desert, sir i voće (formaggio e frutta) se obično servira zajedno. I naposletku, glavni desert (dolce), obično neki kolač ili torta. Naravno, nakon svega poželjno je da se popije jedan espreso, koji može da se kombinuje sa dižestivom (digestivo), žestokim pićem ili likerom. Danas se tradicionalni italijanski meni najčešće konzumira prilikom nekih svečanosti. Svakodnevni obroci se sastoje od prvog i drugog jela i, pogađajte, kafe. Italijanska vina su takođe poznata širom sveta. Obzirom na raznovrsnu ponudu, moguće je pronaći vino koje savršeno pristaje svakom jelu. Italijanska kuhinja je danas jedna od najpopularnijih širom sveta. Najveću zaslugu za tako nešto imaju pica i špageti, kao i rižoto i lazanje koje su isto tako poznate i omiljene.

Omiljeni sastojak italijanske kuhinje je definitivno paradajz. Italijani ga jedu praktično svaki dan, bez obzira koja je hrana na meniju i koje je godišnje doba. Sirevi se čest sastojak u italijanskoj kuhinji a jedan od omiljenih je parmezan. On je izrazito žute boje i veoma je tvrd. Njegova upotreba je široka, od sosova za testeninu do pripreme supe i povrća. Parmezan se najčešće renda preko jela a da se njegov fantastični ukus ne bi izgubio, Italijani praktikuju rendanje neposredno pre upotrebe.