B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Riblja čorba vs riblji paprikaš

autor: Gomex | 05.12.2019
Riblja čorba vs riblji paprikaš

Toliko je različitih recepata za riblju čorbu i riblji paprikaš... Priprema se razlikuje od mesta do mesta, od alasa do alasa i svako ima svoje načine i kulinarske tajne. Ono što se nameće kao gurmanska dilema zapravo je pitanje: koja je razlika između riblje čorbe i ribljeg paprikaša?

Razlike između riblje čorbe i ribljeg paprikaša

Mnogi ne znaju razliku između ova dva riblja specijaliteta i za mnoge je to ista stvar sa dva različita imena. Pokušaćemo da pokažemo u čemu se sastoji razlika u njihovom načinu pripreme.

Dakle, kao što znamo, i riblji paprikaš i riblju čorbu najbolje je spremati u kotliću. Riblja čorba se pravi od više vrsta ribe, a pri tom izboru najvažnije je dodati šarana. Ostale vrste mogu biti som, deverika, štuka, mrena, smuđ, razna bela riba… Šaran mora biti najzastupljeniji, jer daje masnoću i aromu. Poželjno je da se dodaju riblje glave od šarana koje nude najbolju aromu, a mnogi takođe dodaju i riblju ikru od šarana.

Gde se jede najbolja riblja čorba?

Dobra riblja čorba bi trebalo da bude umereno ljuta, kako bi svi ukusi došli do izražaja. Kažu da se najbolja riblja čorba sprema na Dunavu, na potezu Bezdan - Bački Monoštor - Apatin. To govore brojna priznanja sa takmičenja u Evropi, staroj Jugoslaviji i sada Srbiji.

U riblju čorbu, za razliku od ribljeg paprikaša, uliva se više tečnosti i riba se duže kuva, obično od 30 do 45 minuta. Ostali sastojci variraju, a osnovni su: sitno mleveni luk, aleva slatka paprika, tucana ljuta (ili sveža ljuta) paprika, sitno seckana šargarepa, više vrsta ribe, so i biber.

Što se tiče pripreme ribljeg paprikaša, uglavnom se sprema od jedne vrste ribe, najbolje od šarana, i to od mesnatih delova ribe (dakle, ne dodaje se glava). Ostalo se slično priprema kao i kod riblje čorbe. Kada ukuva luk, dodaje se znatno manje vode, zatim slatka aleva paprika i ljuta paprika. U trenutku kada voda počne da vri, dodaje se riba i kuva se kraće nego u ribljoj čorbi, 15 do 20 minuta. U riblji paprikaš dodaje se i malo belog vina i po želji sok od paradajza. Riblji paprikaš se služi uz rezance, kojima se može dodati sitan sir ili pavlaka.