B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Put oko sveta uz sladoled

autor: Gomex | 05.07.2018
Put oko sveta uz sladoled

Omiljeno letnje osveženje priprema se na hiljadu načina, ima bezbroj ukusa, a podjednako ga obožavaju na svim kontinentima. Pogledajte gde, prema izboru časopisa “Nacionalna geografija” možete da probate onaj najbolji.

“Perche No!”, Firenca, Italija - Još od 1939. poslastičarnica “Perche No!” ili u prevodu: “Zašto da ne!” prodaje sladoled intenzivnog ukusa koji svakodnevno proizvodi. Njen izbor je više nego različit, a među omiljenima kombinacijama su mešavine meda i susamovih semenki, zelenog čaja i kafe sa komadima čokolade. “Perchè No!” je smeštena u Via dei Tavolini, samo dva minuta od poznate firentinske katedrale.

“Vaffelbageriet”, Kopenhagen, Danska - Zabavni park “Tivoli” dom je najpoznatijeg danskog “autleta” sladoleda sa stogodišnjom tradicijom. Specijalitet je onaj poslužen u kornetu od vafla zvanog amerikaner u koji staje do četiri kuglice na koje potom idu preliv od sirupa, slatka pavlaka i razni drugi prilozi. Vrtovi “Tivoli” nalaze se u središtu Kopenhagena i otvoreni su od sredine aprila do kraja septembra i u njima se nalazi čak 40 restorana.

“Ice cream city”, Tokio, Japan - S desetinama štandova koji nude više od 300 raznih ukusa, tokijski “Ice Cream City” mesto je gde možete da probate najčudnije sladolede na svetu. Ukusi poput piletine u soji, orhidejinog korena, morske soli ili jegulje samo su neki u moru neobičnih ideja, ali ljubiteljima konvencionalnih ukusa nude se i italijanske ili američke verzije ovog omiljenog deserta.

“Capogiro gelato”, Filadelfija, SAD - Napravljeni od najsvežijih namirnica poput mleka s amiških farmi, sladoledi i šerbeti koji se svakodnevno pripremaju u “Capogiro Gelato” imaju mnogo jedinstvenih ukusa. Među njima su madagaskarska burbon vanila, melograno (šipak), nocciola Piemonte (lešnik), sajgonski cimet, tajlandsko kokosovo mleko (sa malo ruma) i zucca (tikva).    “Capogiro” ima čak četiri poslastičarnice u Filadelfiji.

Pod nazivom “Black Diamond”, Scoopi kafe (Dubai) je nedavno postavio novi svetski rekord za najskuplji sladoled na svetu koji košta 817 dolara. Sladoled je kombinacija visoko kvalitetnih sastojaka, napravljen je od vanile sa Madagaskara, sa dragocenim iranskim šafranom i komadićima italijanskog crnog tartufa i  jestivim zlatom od 23 karata. Bilo je potrebno pet nedelja kako bi se napravila najskuplja receptura, a ovaj dekadentni desert se služi u  originalnim Versace činijma i kašikom, koje kupac dobija kao poklon. Prema rečima vlasnika, vrhunski kvalitet i ukus sladoleda dobija se korišćenjem tečnog azota, koji se koristi za zamrzavanje sladoleda na niskim temperaturama za manje od minut. Tako proizveden sladoled ima teksturu putera.