B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Put čaja preko meridijana

autor: Gomex | 07.02.2019
Put čaja preko meridijana

Čaj je najpopularnije piće na svetu. Pije se svuda na Zemljinoj kugli i nema regije u kojoj ne postoji barem jedan specifičan i jedinstven način ispijanja čaja.

U državi Tajvan je najpopularniji tzv. bubble tea, koji su i izmislili i plasirali u SAD 80-ih godina XX veka. Obično je reč o slatkom čaju s mlekom u koji se dodaje voće ili bobice tapioke (i sam naziv potiče od eng. bubble − balončić).

Put čaja u Kini, Rusiji, Francuskoj,...

Kina proizvodi čak 2,1 miliona tona čaja godišnje, što je čini najvećim proizvođačem čaja na svetu, no prema konzumaciji tek su 19. u svetu. Ipak, kineska tradicija ispijanja čaja traje još od 2737. godine pre Hrista kada je caru Šenongu vetar slučajno doneo listić čaja u šoljicu vruće vode. Koristi se kao piće, ali i lek, pa je središte mnogobrojnih kineskih kulturnih rituala, udvaranja, darivanja i iskazivanja poštovanja prema mrtvima. Čajevi koje Kinezi najčešće uzgajaju jesu zeleni, žuti i beli čaj, oolong, pu-erh i čaj od jasmina.

U Rusiji se čaj pije od XVII veka kada su ga dopremali iz Kine. Budući da je putovanje karavana trajalo skoro godinu dana, čaj je bio skup i rezervisan samo za dobrostojeće građane. Sibirska železnica je 1880-ih skratila put na samo dva meseca, cena je pala i od tada su počeli da ga piju baš svi. Preferiraju crni čaj, a piju ga tako što u usta stave kockicu šećera, a zatim otpiju čaj. Pripremaju ga u samovaru koji zovu zavarka i koji je postao simbol ruskog gostoprimstva.

U Francusku je čaj stigao u XVII veku i prvo se smatrao lekom i stoga ga je obožavao i kralj Luj XIV. Doktori su ubrzo odbacili mogućnost da čaj ima medicinske koristi. U Francuskoj je razvijena svest među potrošačima o količini kofeina u čaju pa mnogi odabiru beskofeinske varijante.

Ispijanje čaja u Japanu

Ako u Japanu naručite čaj, a ne definišete vrstu, dobićete zeleni čaj. Japanci koji drže do tradicije svojim će gostima priuštiti ceremoniju ispijanja čaja chanoyu, sado ili ocha. Pije se zeleni čaj matcha, a naglasak nije na samom ispijanju čaja, nego više na ritualu kojim se gostu iskazuje poštovanje i dobrodošlica. Pazi se na svaki detalj, od posuđa do cveća, a uz čaj se poslužuju poslastice koje uravnotežuju gorčinu napitka. Priroda japanskog okupljanja pri ispijanju čaja deli se na chakai i chaji. Chakai je manje formalna ceremonija i domaćin obično posluži malo poslastica ili mali obrok i zeleni čaj. Chaji pak može potrajati satima. Postoji sedam podvrsta, a sve podrazumevaju formalan obrok, dve vrste čaja i desert.