B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ORIGINALNA BOLONJSKA RECEPTURA ZA BOLONJEZE!

autor: Gomex | 22.02.2018
ORIGINALNA BOLONJSKA RECEPTURA ZA BOLONJEZE!

Stotine šefova kuhinje iz Italije okupilo se početkom ove godine kako bi pokazali svetu na koji način se pravi bolonjeze, klasični sos za testeninu poznat celom svetu. Ovaj sos obeležje je miliona restorana širom sveta već decenijama, Italijani tvrde da je recept postao toliko oštećen, da je bila potrebna hitna kulinarska intervencija kako bi ga spasili.

Gurmani insistiraju da je jednostavnost ovog jela samo prividna. Nejasno im je kada vide da se umesto mlevenog mesa, glavnog sastojka, koriste ćuretina ili piletina. Na potvrđivanju pravog recepta u Privrednoj komori u Bolonji se okupilo oko 450 kuvara kako bi se utvrdio autentični. Dogovoreno je da je jedini prihvatljivi sos onaj koji je potvrđen 1982. godine.

U pokušaju da se povrati integritet jela poznatog širom sveta učestvovalo je oko 500 kuvara u 50 zemalja koji su spremali bolonjeze na tradicionalan način, sa autentičnim sastojcima koji uključuju (uz mleveno meso) i pančetu, šargarepu, celer, luk, paradajz sos i malo vina.

Inače, ovaj širom sveta poznat specijalitet prvi put je napravljen u italijanskim kuhinjama 18. veka. Prva verzija recepta koja je dobila svoje mesto u kuvaru bila je nešto bogatija i štampana je u knjizi “Nauka kuvanja i umetnost finog jela” iz 1891. Autor Pelegrino Artusi savetuje pripremu sosa od teletine, tartufa, pileće džigerice i pavlake.

Bolonja ima nadimak “La Grassa” (“Debela”) i to zato što se u ovom delu Italije jede vrhunska hrana. Ragu je tako svoje mesto našao u lazanjama, a čuvena je i mortadela iz ovog kraja – kobasica od sitno mlevenog svinjskog mesa sa komadima mekane svinjske masti. Gotovo svaka osterija u Bolonji i njenom okruženju ponudiće vam pršutu i parmezan, a takvo meze treba zaliti divnim sangiovese vinom.