B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Odakle dolazi sladoled

autor: Gomex | 07.06.2018
Odakle dolazi sladoled

Poreklo sladoleda jedna je od gastronomskih zagonetki koja verovatno nikada neće dobiti konačan odgovor. Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile dezert napravljen od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega. S druge strane, slična otkrića mogla su da ostvare i mnoge druge kulture koje su imale pristup ledu i nečemu slatkom što bi dodali u njega...

Dokazi nam predočavaju da iz Kine potiču prve mašine za sladoled, a ova poslastica u početku nije bila ni nalik onome što mi danas podrazumevamo pod sladoledom, jer u njoj nije bilo ni mleka ni krema. Mnogi misle da je recept za sladoled sa svojih putovanja po dalekoj Kini u Italiju doneo Marko Polo, ali je poznato da su rimski carevi uživali u ovom dezertu vekovima pre nego što je on i rođen. U svakom slučaju, Italija igra veliku ulogu u popularizaciji smrznutih poslastica u Evropi, a među njima je i sladoled.

Sorbeto i granita zapravo su pre led kojem se dodaju različiti ukusi, nego pravi sladoled, ali imaju veliku istoriju primene u drevnom svetu. Najverovatnije je da su ove poslastice u južnu Italiju stigle sa Arabijskog poluostrva. Arabljani su koristili planinski sneg i voćni sok za pravljenje sharbata, preteče italijanskog sorbeta.

Na Siciliji, desert napravljen od leda, šećera i različitih aroma poznat je kao granita i nešto je najsličnije originalnom sorbetu. Današnji komercijalni sorbet može da sadrži male količine mleka, ali mnogi se i dalje prave samo od voćnog soka ili sirupa i leda. 

Proći će nekoliko vekova pre nego što mleko i slatka pavlaka počnu da se dodaju u ove zaleđene poslastice. Zasluge za kreiranje prvog sladoleda u formi koju danas ima pridaju se Napolitancima, a prvi recepti zabeleženi su u kulinarskim knjigama iz 18. veka. Statističari su otkrili da kuglica sladoleda nestaje nakon točno 50 lizova. Proverite!

Jedan od najvažnijih sastojaka sladoleda je vazduh, bez kojeg bi se sladoled potpuno zaledio i postao tvrd poput kamena. Najveća porcija sladoleda na svetu napravljena je 1985. godine. Bila je visoka 4 metra i prelivena sa 145 litara preliva od čokolade.

Najveće izjelice sladoleda su deca od 2. do 12. godine života i osobe starije od 45 godina. Iako deca spadaju u najveće obožavatelje, čak 50 % sladoleda pojedu odrasli.