B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Od sitnog sira je sve počelo!

autor: Gomex | 21.06.2018
Od sitnog sira je sve počelo!

Sitan sir (urda) je jedna od hranljivijih namirnica koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - od vitamina, preko proteina, nezamenljivih aminokiselina do mlečnih masti. Sitan sir je krajnji produkt kiseljenja mleka mlečno kiselim bakterijama pri čemu se odvaja surutka i dobija se zasićen beličast proizvod.

U Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Rusiji čak se prodaju mali upakovani deserti sa sitnim sirom, kao užina. Na Islandu se sitan sir naziva “Skyr” i nudi se u koficama dok joj je konzistencija istaknuto kremasta.

Tradicionalni švedski čizkejk sa sitnim sirom se sprema sa sitnim sirom, pavlakom, šećerom, jajima, bademima, peče se i servira sa različitim vrstama slatka.

Danas je sitan sir cenjena hrana u celom svetu - u Indiji, Engleskoj, Kanadi, SAD, Francuskoj, Švedskoj, Turskoj... Naši južni susedi u Makedoniji i Grčkoj vole da jedu sitan sir za doručak sa prženim hlebom ili kao dodatak makaronama, dok u Švedskoj ovaj proizvod koriste u poslastičarstvu, za pripremu tradicionalnog čizkejka “Ostkaka” koji se jede sa slatkom i kiselom pavlakom.

Sitan sir je univarzalan kulinarski proizvod - može da se koristi kako za slana jela tako i za dosta kolača. Samostalno sitan sir može da se začini začinima prema ukusu pojedinca - peršunom, mirođijom, majčinom dušicom, karijem, čilijem, kurkumom, biberom i alevom paprikom, da se doda suncokretovo ili maslinovo ulje ili sirće i da se dobije odlično predjelo. Pomešan sa kuvanim jajima ili majonezom, sitan sir nije manje ukusan. Slobodno možete da ga pomešate s lukom, belim lukom i povrćem po vašem izboru.

Za kolače, sitan sir se koristi za dobijanje pre svega kremova. Sa njim se pripema i mnogo različitih čizkejkova - sa orašastim voćem, citrusnim voćem, čokoladom itd.

Teško je da se odredi kad i gde je tačno dobijen sitan sir. Zna se samo da je on konzumiran hiljadu godina unazad. Prema legendi sitan sir je prvi put dobijen tako što su naši pradedovi pokušali da sačuvaju sveže mleko duže, stavljajući ga u stomak ubijene životinje. Baš tamo se mleko transformisalo u sitan sir pod dejstvom fermenata u stomaku. Još u to vreme ljudi su zalivali sitan sir istopljenim maslacem i dobijali konzerviran proizvod koji ima veći rok trajanja.