B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Nismo jeli al’ smo mezetili...

autor: Gomex | 18.04.2019
Nismo jeli al’ smo mezetili...

Predjelo je uobičajen obrok u mediteranskoj kuhinji, u zemljama oko Sredozemnog mora, preko Balkana i dalje do Bliskog istoka. Predjelo se služi toplo i hladno, sa mesom, ribom ili samo povrćem.

Antipasto, tapas ili zakuska

Predjela u svim zemljama imaju neke zajedničke stvari – pite sa različitim punjenjem, ukišeljeno ili grilovano povrće, u kombinaciji sa testom tipičnim za određenu zemlju. Postoje i specifične varijante predjela u određenim regionima po kojima se oni prepoznaju širom sveta.

Antipasto – što znači “pre jela” - u Italiji se uobičajeno služi pre glavnog obroka. Sastoji se od suhomesnatih proizvoda, sireva, maslina, pečurki i povrća. Uobičajeno je da se u lokalima predjelo bira od delikatesa koji su izloženi u vitrini i koji se seku na licu mesa i slažu na tanjir.

Tapas odnosno španska užina ili zalogaji su važan deo španske kulture. Postoje mnogi mitovi koji okružuju njihovo poreklo. Jedna je da su slani zalogaji postavljani na čaše sa šerijem kako bi se sprečilo da muve uleću u piće. Sami zalogaji su zbog soli izazivali dodatnu žeđ, pa je ovo bio način da se podigne prodaja u barovima. Reč “tapa” na španskom znači “pokrivanje”. Tapas se uglavnom jede u društvu, stojeći u velikom broju tapas lokala koji predstavljaju pravo gastronomsko bogastvo Španije. Španci popunjavaju vreme između ručka i večere, obilascima (tapeo) različitih tapas barova. Uglavnom se poslužuju zalogaji sa maslinama, ribom i morskim plodovima, suhomesnati proizvodi, povrće…

Zakuska se u Rusiji kao predjelo servira na stolu pre glavnog jela i sastoji se od hladnih odrezaka, usoljene ribe, piroški, turšije, punjenih jaja… Mezze je reč koja u mnogim zemljama označava isto - selekciju manjih zalogaja koji se serviraju pre glavnog jela.

U Turskoj se najčešće služi beli sir, dinja, krem od ljutih paprika sa orasima, gusti jogurt sa začinskim biljem, salata od plavog patlidžana, sarma, lignje, ćufte sa bulgurom… U Grčkoj se meze sastoji od morskih plodova i ribe, salate od plavog patlidžana, feta sira i povrća… U Libanu se služe humus, tahini, salate, jogurt, mesni ražnjići… Zajedničko im je da su svi neodoljivo ukusni.

Meze-više od predjela

Naravno, i kod samih Srba postoje velike razlike u mezećenju i mezetlucima. Srbijanci tako više jedu no što mezete, dok su Srbi preko Drine, zahvaljujući dugoj orijentalnoj tradiciji, dosegli u mezećenju najistančanije nijanse. Srbi Mediteranci, s druge strane, piju lozovaču umesto šljivovice, a meze tek ubrane, orošene smokve - petrovače ili tanku lisku njeguškog pršuta. Oni iz Dalmacije, pojedu dve-tri masline i jednu slanu srdelu, koja je dovoljna podloga za litar crnog vina...