B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Najbolja pasta se služi u Italiji

autor: Gomex | 13.09.2018
Najbolja pasta se služi u Italiji

Pasta i njena istorija

Znate li ko su 600 ponosnih predstavnika svoje zemlje, sa korenima još iz 9. veka, napravljeni od brašna? Pogađate, u pitanju je italijanska pasta ili testenina.

Kako god nazvana, ova savršenstva italijanske kuhinje, prešle su put od hrane za iscrpljene pomorce do pravih kraljevskih gozbi. Špagete, pene, fuzili, rigatoni, farfale... neizostavni su stanovnici kako svih italijanskih domova i restorana, tako i ostalih širom sveta.

Sigurno ste probali bolonjeze i karbonare i uverili se zašto pasta predstavlja jelo bez premca. Svaka regija u Italiji ima svoju priču o testenini. Stanovnici Ligurnije pretpostavljaju da su đenovski trgovci dobili recept od nomadskih plemena. U Veneciji veruju da je Marko Polo doneo prvu testeninu iz Kine. U Rimu tvrde da su već i drevni imperatori jeli testeninu. Sicilijanci se drže priče da su testeninu doneli stari Grci ili Arapi.

Pasta-Made in Italy

Bilo kako bilo, danas se Italija smatra za zemlju sa najboljim specijalitetima od testa. Bilo da su u pitanju pice, lazanje, špagete, makarone ili nešto slično italijani su pravi majstori za ta jela. Zbog svoje lake primene i pripremanja, dužine trajanja i prilagodljivosti sa najrazličitijim sastojcima, testenine su bile i ostale apsolutni hit u ishrani. Posne ili mrsne, u vegetarijanskoj, orijentalnoj, zapadnoj ili evropskoj kuhinji, malo koja druga namirnica ih može prevazići.

Italijanska pasta se obično kuva “al dente”, što u prevodu znači “prema zubu” (da se ne prekuva, tj. da ne bude previše mekana već čvrsta pod zubima). Van Italije, suva pasta se češće pravi od drugih tipova brašna (kao što je pšenično brašno), ali tako se dobija mekši proizvod koji ne može da se kuva “al dente”.

Današnju planetarnu popularnost špagete, lazanje i ostale testenine duguju italijanskoj emigraciji u Americi. Italijani, koji su masovno došli u Ameriku oko 1900. godine, doneli su sa sobom i popularne recepte za špagete kakve se danas jedu u celom svetu. Pasta je tako postala deo američke, a time i pop-kulture, i rezancima više niko nije mogao da stane na put.

Testeninu Penne Rigate vole svuda u Italiji, gde se ime menja prema različitim regijama. Od jela s prijateljima pripremljenih u poslednjem trenutku, do tradicionalnih porodičnih okupljanja, Penne Rigate su savršen izbor za svaku priliku. Veliki prečnik i grebenasta površina čine Penne idealnim oblikom testenine koji zadržava sos na celoj površini, iznutra i spolja! Probajte Penne s komadima mesa ili sosovima od povrća, rafiniranim sosovima od mlečnih proizvoda, poput kremastih sosova od vrganja, paradajz sosa ili začinjenih sosova.