B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Maslinovo ulje sa Mediterana!

autor: Gomex | 11.10.2018
Maslinovo ulje sa Mediterana!

Masline spadaju u najstarija živa bića na zemlji. Tako čuvene „sestre” u oblasti Batroun u Libanu broje oko 6.800 godina, jedna „starica” na Kritu ima između dve i 5.000 godina, a ima ih u Portugalu i na Siciliji koje nisu mlađe od 3.000, a dostižu i 4.500 godina postojanja. Ne sumnjamo da je istorija upotrebe maslina i njihovog čudotvornog ulja iole kraća iako najstarije pronađene amfore za čuvanje ulja broje “jedva” 55 vekova...

Najbolje maslinovo ulje je iz Španije!

Najveći proizvođač maslinovog ulja na svetu je Španija. Sledi je Italija, a Turska je upravo pretekla Grčku na trećem mestu. Međutim, tu treba znati da čak 90% ulja proizvedenog na Kritu dostiže višu specifikaciju od one najviše - extra virgin, a da su ulja iz Toskane na najjačem glasu. Čak 95% svetske proizvodnje maslina se odvija na Mediteranu. Ima nešto maslina u Peruu, Čileu, ali se tu većinom koriste superintenzivni nasadi. Stabla se sade kao vinograd, ali samo dve sorte koje ne daju baš kvalitetno ulje. Da, ima maslina i u južnim delovima SAD. Takođe, Australijanci su upravo osvojili nekoliko najprestižnijih nagrada za svoja ulja.

Prema nekim zvaničnim listama, ubedljivo najbolje maslinovo ulje na svetu je ono koje dolazi iz Kordobe, Almazaras de la Subbetica. Iz regiona Kordobe u Andaluziji dolaze izuzetno cenjena ulja, baš kao i sa Sicilije, a neki su istarski proizvođači poput Chiavalona u naglom usponu. Ali, na upravo završenom najznačajnijem nadmetanju u Njujorku, pandanu Decantera kod vina, Italijani su pokupili 87 priznanja od 232 dodeljena uljima sa severne hemisfere, a Španci 51 priznanje. Južna hemisfera je osvojila svega 28... Od velikog broja sorti najvažnije su u Grčkoj koroneiki, lianolia i chondrolia; u Španiji picual, arbequina, hojiblanca i manzanillo de Jaén; u Italiji frantoio, moraiolo, ali i leccino pendolino, srodna lećinu i oblici u Hrvatskoj, gde su kvalitetne i autohtone sorte poput buže i crnice vodnjanske, istarske bjelice i moražole.

Andželina Džoli i Bred Pit prodaju svoje maslinovo ulje!

Holivudske zvezde Andželina Džoli i njen bivši suprug Bred Pit, koji imaju dvorac na jugu Francuske, počeli su da prodaju svoje maslinovo ulje. Dvorac Miraval ima i maslinjak na 12 hektara. Masline su stare 12 godina i dobre za hladno ceđeno ulje koje je 100 odsto organskog porekla, kaže enolog Šarl Peren i dodaje da je za mesec dana prodato 10.000 boca od pola litra. Na etiketi maslinovog ulja u elegantnoj crnoj boci, piše da je ono “blago, s notom badema, lešnika i artičoke”. Boca od pola litra košta 29 evra.