B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Maslac u svetu kao zdrava navika

autor: Gomex | 09.01.2020
Maslac u svetu kao zdrava navika

Jedna od najzdravijih namirnica u našoj ishrani je puter ili maslac, mlečni proizvod sa najmanje 80% mlečne masti. Poznat hiljadama godina, puter je potpuno prirodna “super hrana”, koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale, i skoro da ne menja svojstva na visokim temperaturama.

U periodu posle II svetskog rata puter bio luksuz

Veoma opsežno istraživanje koje je sprovedeno tridesetih godina prošlog veka uključivalo je način ishrane različitih etničkih i geografskih grupa i njihove specifičnosti svuda po svetu. Zaključeno je da je puter veoma zastupljen u ishrani kod statistički najzdravijih naroda, kao što su Šveđani ili Arapi.

Na našem podneblju, u godinama nemaštine posle II svetskog rata, kada je puter bio luskuz, lekari su savetovali roditeljima da ubrzaju lečenje žutice kod dece uvođenjem putera u ishranu.

Arapi ga tradicionalno koriste u pripremanju mnogih jela zbog jednostavnosti ručnog spravljanja na dugim putovanjima karakterističnim za nomadski način života. Ova super namirnica daje energiju i snagu koja je neophodna za život u surovim uslovima života u pustinji. 

Šveđani i uopšte severni narodi ne mogu ni da zamisle doručak bez kockice maslaca namazane na komad hleba. Takođe je maslac sastavni deo mnogih lokalnih specijaliteta. Konstantno unošenje ove namirnice pospešuje naše zdravlje na neverovatnom broju sasvim različitih nivoa.

Zbog čega je puter dobar izbor?

Bogat je vitaminima koji se lako apsorbuju, pa tako jača funkcije nervnog sistema i popravlja raspoloženje. Puter sadrži sve vitamine topive u mastima: A, D, E i K. Treba još znati da je od vitalnog značaja za pravilnu apsorpciju kalcijuma i očuvanje zdravih kostiju i zuba. Istovremeno vitamin A iz maslaca pozitivno utiče na funkciju štitne i nadbubrežne žlezde. Dok E i K vitamin uz selen garantuju odličnu preventivu u borbi protiv slobodnih radikala, jod iz putera podstiče rast kose i noktiju.

Puter poseduje takozvani „Wulzen faktor” (protiv ukočenosti), koji štiti od kalcifikacije u zglobovima i degenerativnih oboljenja koštano-zglobnog sistema. S obzirom na to da u svom sastavu ima buterne kiseline, maslac je odličan u prevenciji karcinoma debelog creva i ulceroznog kolitisa. Pospešuje takođe očuvanost crevne flore i normalno funkcionisanje organa za varenje, i na taj način sprečava razmnožavanje kandide u crevima.

Ako već ne možete da se „odvojite” od prženja kao načina pripreme hrane... (prečišćen) maslac je idealno rešenje i u ovoj prilici! On ima jednu od najviših tački dimljenja na svetu - oko 250 C, što ga čini idealnim izborom prilikom prženja. Prečišćen maslac možete jako brzo i sami da napravite.

Pravljenje prečišćenog maslaca

Isecite maslac na kockice i zagrejte na laganoj vatri dok se ne istopi. Ostavite ga da se lagano krčka dok se pena podiže. Kada je pena prestala da se podiže, sklonite sa ringle i kašikom je odstranite. Stavite preklopljenu gazu na cediljku i procedite otopljen maslac u staklenu teglu. Dobili ste prečišćen maslac. Nakon ceđenja u šerpi ćete videti zaostali mlečni šećer.