B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Makarone na mornarski način...

autor: Gomex | 12.09.2019
Makarone na mornarski način...

Makarone na mornarski način (ili „sovjetska pasta Bolonjez“, kako se to jelo ponekad naziva) dobro su poznate svim žiteljima Rusije. Ali kakve veze taj specijalitet ima sa ratnom mornaricom? Makarone na mornarski način su popularne skoro kao čuvena salata „Olivije“ ili praznično „meso na francuski način“ (svinjetina ili teletina sa krompirom i crnim lukom obilno posuta slojem sira i majoneza i zapečena u rerni).

Kakve veze imaju makarone sa ratnom mornaricom?

Ovo je jelo koje je održalo rusku mornaricu. Najčešća verzija priče o poreklu naziva ovog jela glasi da su ruski moreplovci u dalekim zemljama probali pastu Bolonjez i mnogo im se dopala. Zatim su zamolili brodskog kuvara da im priprema samo to jelo. I dok su oni krstarili morima, prvobitni ukus su zaboravili, a štedljivi kuvar je namerno pojednostavio recept. Bilo kako bilo, jelo koje su „doneli kući“ znatno se razlikovalo od originala.

Druga pretpostavka vezana je za igru reči, i opet za Italiju. Navodno, jelo je nastalo u siromašnim severnim područjima poluostrva, i zove se fiotarini (što liči na reč „flota“). Ruski putujući trgovci nisu hteli da „lome jezik“ oko nerazumljive strane reči, pa su jelu dali ime „flotske (tj. mornaričke) makarone“. Pa ipak, ima i onih koji veruju da su makarone na mornarski način isključivo sovjetski izum. 

U doba optimizacije narodne ishrane u sovjetskim prodavnicama prehrambenih proizvoda „mornarske makarone“ su prodavane čak i kao gotovo konzervirano jelo. 

Uostalom, najbolje je da ih sami probate! 

Potrebno je: 400 grama melevenog mesa, 400 grama testenine, 1 glavica crnog luka, 2 kašičice ulja, so i biber po ukusu.

Način pripreme: U tiganju propržite luk da dobije zlatastu boju, pa dodajte mleveno meso. Dok se meso prži skuvajte testeninu. Najčešće se koriste koso sečene makarone (Penne Rigate), ali po želji to mogu biti i špagete, i „mašnice“ (Farfalle). Skuvajte testeninu „al dente“, zatim je dobro pomešajte sa gotovim mlevenim mesom (ako želite da bude masnije, pomešajte u tiganju u kome se pržilo meso, u protivnom dodajte meso u šerpu sa testeninom). Sačekajte nekoliko minuta pa servirajte. Verujte sovjetskim mornarima.

Razlika između makarona na mornarski način i makarona sa Bolonjez sosom je u načinu pripreme. U klasičnom italijanskom jelu se meso servira posebno kao sos, a zatim se u tanjiru po želji meša sa makaronama. Pored toga, italijansko jelo ima više sastojaka. Sa druge strane, ruski recept ostavlja više prostora za kreativnost. 

Jedan kuvar doda peršun i beli luk, drugi sa lukom proprži paradajz, dok treći dodaje pečurke i sir. Obične makarone na mornarski način su obavezna stavka u meniju svake kantine, naročito u studentskim.