B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Lazanja nam došla preko Stare Grčke...

autor: Gomex | 10.10.2019
Lazanja nam došla preko Stare Grčke...

Arheološki pronalasci koji svedoče o uzgoju pšenice ukazuju da su prastanovnici doline Jordana bili među prvima koji su konzumirali testeninu. Vekovima pre Hrista, Grci i Etrurci napravili su prve „lazanje” i druge vrste testenine.

Istorija lazanja

Reč „pasta” dolazi od grčke reči „pasth”, što znači testo od vode i brašna. Takođe, grčka reč „laganon” korištena je za opis velikih, tankih komada testenine koji su se rezali na trake. Čini se da od te drevne reči potiče i današnji naziv Garfildovih omiljenih - lazanja.

Postoje razne teorije, od kojih je najpopularnija ona koja tvrdi da su lazanje poreklom iz Stare Grčke i da su na jug Italije i Siciliju donete u vreme grčkog osvajanja u 8. veku pre naše ere. Bilo je to testo razvijeno u široke trake (na starogrčkom laganon)- tj. u nešto što je ličilo na lazanje. Valja napomenuti da laganon nije kuvan ili krčkan u sosu poput današnjih lazanja, već pečen na vrelom kamenu ili u peći.

Prve dugačke rezance koji se kuvaju u vodi doneli su na Siciliju arapski osvajači u 7. veku. Suvi, otporni na buđ i uvek spremni da nahrane vojsku, rezanci su bili idealna hrana za duga putovanja brodovima, kojima su Arapi dolazili na Siciliju. Uskoro je Palermo, tada arapska kolonija, postao poznat po testenini u obliku dugih rezanaca. 

Smatra se da su lazanje kakve danas poznajemo prvi pripremali Italijani u pokrajini Emilija u Italiji. Danas ih pripremaju po celom svetu, a osim nadeva, razlikuje se i umak kojim se prelivaju pre nego što se stave u rernu. U okolini Firence prelivaju ih umakom bešamel ili bolonjeze. U Liguriji ih nadevaju pestom i stoga imaju karakterističan aromatičan okus. U Kalabriji ih u doba karnevala prave sa sirom rikota. U našim krajevima najpopularnije su lazanje sa umakom bolonjeze, ali i sa spanaćem, blitvom, sirom rikota i patlidžanima.

Tajna je u bešamel umaku

U svim lazanjama nezaobilazan je sočni umak bešamel koji im osigurava neponovljivu aromu i kremastu strukturu. Iako su danas uglavnom dostupni listovi testenine koje ne treba kuvati, savet je da ih ipak na jedan minut prokuvate u ključaloj vodi sa malo ulja. Potom u vatrostalnu ili zemljanu posudu slažite red testenine, red mesnog ili povrtnog umaka i potom obilato zalijte bešamelom, pospite ribanim parmezanom i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu količinu umaka. Ne zaboravite gornji sloj testenine da prekrijete bešamelom, svežim ribanim parmezanom i kockicama maslaca.

Lazanje se na početku peku pokrivene folijom 20 minuta na 200 stepeni  i potom se folija ukloni i peku se dok ne dobiju zlatnu koricu na vrhu i rubovima.