B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kineska tradicija ispijanja čaja

autor: Gomex | 06.12.2018
Kineska tradicija ispijanja čaja

Kinezi vole da piju čaj u svakodnevnom životu. U Kini postoji tradicija pijenja čaja duga od 4 hiljade godina. Običaj je da Kinezi goste počaste čajem. Kada dođe gost, domaćin ga počasti mirisavim čajem i zatim ćaska sa njim pijući čaj.

U Kini je formirana specifična kultura čaja. Kuvanje i pijenje čaja se smatraju umetnošću. U raznim krajevima Kine postoje raznovrsne čajdžinice. U prometnoj ulici Ćianmen u Pekingu postoji specijalna čajdžinica gde ljudi piju čaj uz čajni keks i uživaju u umetničkim predstavama. Na jugu Kine čajdžinice se nalaze obično u pejzažnim mestima, gde putnici uživaju u prirodnim lepotama pijući čaj.

Umetnost ispijanja čaja

Postoje u Kini različiti običaj pijenja čaja i raznovrsni čajevi. Na primer, Pekinžani vole da piju jasmin čaj, Šangajci zeleni čaj, a stanovnici provincije Fužian vole da piju crni čaj. U pojedinim mestima, ljudi vole da u čaj stavljaju razne dodatke. Na primer, u nekim mestima provincije Hunan, u čast gostiju, domaćin u čaj stavlja so, đumbir, pečenu soju i susam. Gost pije čaj, polako drmajući šolju i na kraju pojede dodatak. Zato tamošnji ljudi to nazivaju jedenjem čaja, a ne pijenjem čaja.

Svako mesto ima svoj način spremanja čaja. U istočnom delu Kine se priprema čaj u čajniku. Zanimljivo je spremanje čaja ‘’Gongfu’’ u provinciji Fuđian čiji je proces spremanja komplikovan, čajni pribor je specifičan, a šolje su minijaturne, te je formirana posebna umetnost spremanja čaja.

U Kini postoje različite ceremonije pijenja čaja. Na primer, u Pekingu kada domaćin donosi čaj, gost ustaje i obema rukama prihvata šolju, izražavajući zahvalnost. U provinciji Guangdong i Guangsi—Džuanskoj auto-nomnoj pokrajini, primivši šolju čaja, gost prstima desne ruke tri puta udari sto u znak zahvalnosti. A u drugim mestima, ako gosti žele da još piju, treba da u šolji ostave malo čaja na dnu. Domaćin odmah doliva još. Ako je prazna do dna, domaćin misli da gosti više neće da piju.

Vekovima unazad, trgovci, putnici i pirati rizikovali su svoje živote kako bi dragocene tovare čaja iz Kine dopremili do ostatka sveta. Danas, grupe turista ljubitelja čaja pohode veliku zemlju u potrazi za originalnim vrstama ovog napitka i tradicionalnim načinom ispijanja. “Čajni” turizam u Kini je relativno nova pojava, ali ima sve više poklonika. Najveći broj turista čine pripadnici kineske srednje i više klase, jer za njih ovakve ture imaju poseban značaj. Naime, u kineskom zvaničnom sistemu obrazovanja nema mesta za predavanja o čaju, pa poznavanje ove teme znači da ste putovali i interesovali se samostalno za taj segment kineske kulture.