B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Karakteristike mediteranske kuninje

autor: Gomex | 08.11.2018
Karakteristike mediteranske kuninje

Najdrevnije civilizacije na svetu naselile su oblast oko Sredozemog mora, a njihov razvoj učvrstila je napredna poljoprivredna proizvodnja, zahvaljujući bogatom plodnom tlu i umerenoj klimi. Kao tačka preseka između Azije, Evrope i Afrike, Mediteran je bio predodređen da postane glavni trgovački centar. Trgovci su razmenjivali začine i druge prehrambene proizvode. U toj kulturnoj razmeni određeni osnovni elementi mediteranske kuhinje postali su popularni u celom regionu.

Tajna je u povrću i začinima!

Glavnu karakteristiku mediteranske kuhinje u velikoj meri odredili su klima i region. Sunčana, blaga mediteranska klima doprinosi uspešnoj poljoprivredi, pa je u kuhinji tog regiona najdominantnije povrće. U njoj se najčešće koristi maslinovo ulje. Stabla maslina rasprostranjena su u Mediteranu i maslinovo ulje je proizvod koji se najviše izvozi iz tih zemalja. I masline su redovan sastojak mediteranskih jela, kojima dodaju robusni, gorko-kiseli ukus.

Sveže povrće takođe zauzima važno mesto u jelima Mediterana. Zavisno od oblasti, ovde najbolje uspevaju i najčešće se koriste patlidžan, artičoke, bundeva, paradajz, mahunarke, crni luk, pečurke, bamija, krastavci i zelena salata. Povrće se upotrebljava pečeno, prženo, dinstano i sveže u salatama.

Meso se, međutim, u mediteranskoj kuhinji koristi u manjim količinama i uglavnom se sprema na žaru. Mediteranski stenoviti teren nije pogodan za sve domaće životinje, tako da se najčešće gaje koze, ovce, svinje i pilići, kao i pojedine vrste divljači. Stoga se u najvećoj meri i koriste kozje i ovčje mleko, sir, jogurt i drugi mlečni proizvodi.

Čest sastojak mnogih jela jesu riba i morski plodovi zbog blizine Sredozemnog mora, što omogućava uvek sveže morske specijalitete. Karakteristika ove kuhinje jesu i sveži začini. Klima i geografski položaj prirodno su pogodni za rast zeljastih biljaka. Od začina se najčešće koriste: bosiljak, origano, majčina dušica, ruzmarin, majoran, peršun, mirođija, nana, beli luk, estragon, cilantro i šafran.

Iako mediteranska kuhinja ima svoje osobine, postoje i značajne regionalne i kulturne razlike između Mediterana, Južne Evrope i Severne Afrike, tako da svaka od ovih kuhinja ima svoje specifičnosti. Mediteranska kuhinja je skup kulinarskih trendova različitih naroda u regionu oko Sredozemnog mora. Budući da oblasti Mediterana pripadaju zemlje koje celom svojom obalom izlaze na Sredozemno more i sva ostrva koja se u njemu nalaze, kao i zemlje koje samo delimično izlaze na njegovu obalu, ali i one koje nemaju nikakvog fizičkog dodira s njim, ali mu istorijski i kulturološki pripadaju, kuhinja Mediterana obiluje raznovrsnim kulinarskim varijacijama.