B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ISHRANA MEDITERANA!

autor: Gomex | 25.01.2018
ISHRANA MEDITERANA!

Gotovo tri četvrtine ukupne svetske proizvodnje neizostavnog sastojka savremene kuhinje dolazi iz tri evropske zemlje: Španije, Italije i Grčke. Kada se njima pridodaju i afričke i azijske zemlje Mediterana - više od 9 od deset litara proizvede se upravo u ovom delu sveta.

Svetski lider u proizvodnji maslinovog ulja je Španija sa gotovo 44% udela u svetskoj proizvodnji. Od toga, tri četvrtine španske proizvodnje stiže iz Andaluzije, tačnije iz provincije Haen. No, Španci imaju problem sa brendiranjem ovog svog proizvoda te ga u velikim merama izvoze u Italiju gde se on prepakuje i dobija preko potrebni „Made in Italy“ žig kvaliteta.

Pomenuti Italijani proizvode nešto više od petine maslinovog ulja u svetu, ali su i pored toga uvoznici, zbog prepakivanja i velike upotrebe ove namirnice u ishrani. Najveći proizvođači u ovoj zemlji su tzv. Città dell’Olio – „Gradovi ulja“ – Luka, Firenca i Sijena u Toskani, iako se sa najviše maslinjaka mogu pohvaliti južne provincije Pulja i Kalabrija.

Maslinasta „bronza“ u svetskim okvirima pripada Grčkoj sa nešto više od 12% udela u svetskoj proizvodnji, a odmah iza nje je ratom pogođena Sirija. Slede Portugalija, koja svoju proizvodnju plasira mahom na veliko brazilsko tržište, zatim Maroko, Tunis, Turska, Alžir…

Osim na Mediteranu, maslinovo ulje se proizvodi i u Australiji, Južnoafričkoj Republici, Argentini i Čileu, dok se u SAD, velikom uvozniku maslinovog ulja, ono proizvodi u državama Kalifornija, Arizona i Teksas.

Takozvana Mediteranska dijeta, verovatno najzdravija na svetu, nije nikakva nutricionistička novost. Naprotiv, pedesetih godina 20. veka naučnici su primetili da Grci imaju najniži stepen srčanih obolenja i žive veoma dugo uprkos brojnim masnim specijalitetima koje konzumiraju.

Jednostavno, zaštitu organizmu od infarkta do kancera pruža maslinovo ulje. Veliki unos povrća, voća i kompleksa karbohidrata iz maslinovog ulja, garancija su dobrog zdravlja pa makar se jednom mesečno konzumiralo i crveno meso, dok se proteini većinom uzimaju iz mahunarki i masne ribe poput sardina i inćuna.