B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ČOKOLADNI PUT DO SRCA!

autor: Gomex | 14.11.2017
ČOKOLADNI PUT DO SRCA!

Ljubav prema čokoladi od njenog nastanka pa sve do danas, nadograđuje se novim, kreativnim sadržajima i otkrićima. To je čini i dalje omiljenom među mnogim kulturama, društvima, elitama, kraljevima i običnim ljudima.

U Sjedinjenim Američkim Državama, mnošto dolara se troši na čokolade za vreme praznika. Skoro svaki Amerikanac će kući doneti bar jedno čokoladno srce za Dan zaljubljenih, čokoladnog uskršnjeg zeca, čokoladne bombone za Noć veštica, čokoladnog deda Mraza za Novu Godinu, čokoladne bombonjere za rođendane, godišnjice, imendane…

U Meksiku, topla čokolada tradicionalno prati svečane trpeze za praznike. Meksikanci slave Dia de la Muertos (Dan mrtvih), deleći slatkiše i pića od čokolade sa prijateljima i porodicom u čast pokojnika.

U Japanu je tradicija da žene za Dan zaljubljenih svojim partnerima, muškim kolegama s posla i nadređenima poklanjaju čokoladu. Slobodne devojke čokoladom daruju svoje simpatije. Mesec dana kasnije, odnosno 14. marta muškarci ženama poklanjaju belu čokoladu (to je takozvani White Day). U celom svetu se za Dan zaljubljenih najčešće poklanjaju cveće i čokolade, naravno sa ljubavnim motivima. Tako, ruže postavljene u obliku srca ili čokolada u istom obliku najviše raduju lepši pol.

U evropskoj tradiciji međusobno poklanjanje potiče još iz antičkog doba. U ta vremena, darivali su se gotovo isključivo bogovi, a etnografska tradicija beleži i ostatke paganskih običaja u vidu prinošenja poklona životinjama i vodi, kao simbolima života. Danas je situacija znatno drugačija: pokloni se daju svima koji su nam dragi. Davanje i primanje poklona pridonosi posebnom raspoloženju koje zbližava ljude, ispunjava ih i čini srećnim. Čokolada je, u svakoj prilici nezaobilazan i nepogrešiv poklon.

Tako se i kod nas čokoladni pokloni dele za rođendane, za rođenje deteta, za novu godinu i Božić, za slavu, za 8. mart, za godišnjice, za poslovne susrete…

Reč bombonjera potiče iz francuskog jezika i označava lepo upakovane čokoladice, punjene čokoladne bombone ili praline u malim kutijama različitog oblika. Poreklo nas vraća natrag u osamnaesti vek, kada se u Francuskoj proširio običaj darivanja supružnika malim upakovanim bombonama. Ipak, čini se da je upotreba upakovanih slatkiša datira još iz prethodnih vekova. Sam Napoleon je darivao upakovane čokoladne poslastice, kao znak zahvalnosti.