B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čija je naša musaka?

autor: Gomex | 02.08.2018
Čija je naša musaka?

Musaka je čaroban izbalansiran spoj mesa, patlidžana, krompira, mleka, jaja... U Grčkoj to zovu venčanjem plavog patlidžana s jagnjetinom i sosom s otopljenim sirom, iz koga izbija uticaj Orijenta na Peloponez.

Iz svake sredine ponelo je karakteristike istorije, klime, geografije. Dele ga susedne, a ne baš prijateljske zemlje Grčka i Turska. I Srbija spada među drevne potrošače, uz Bugarsku, Rumuniju i arapske države. Sama reč je arapskog porekla, što potvrđuje Arabiju kao kolevku musake.

Ako neko misli da je musaka strogo definisan pojam, recept u kome ne sme ništa da se dira, greši. Kaže se da Grci to jelo spremaju religiozno dosledno, po striktnom receptu. Istina je da ima mnogo varijanti. Svaka porodica testamentalno ostavlja svoj recept naslednicima.

Veruje se da je savremenu musaku osmislio Celementes u ranom 19. veku. Studirao je u Francuskoj, gde je promovisao musaku kao nacionalno jelo. Od njega musaka ima tri sloja: donji od patlidžana, srednji od mlevene jagnjetine dinstane na crnom i belom luku, paradajzu, travama, začinima cimetu i crnom biberu i gornji sloj od bešamela. Kako je ispitivao mogućnosti preplitanja kuhinja, to je musaki dodao francuski bešamel sos, koji je postao pečat grčke hrane. Musaka se u Grčkoj jede onih dana kad se okuplja porodica, kao, recimo, drugi tanjir. Obeduje se dugo, uz razgovore, kao u drevnoj Grčkoj, uz gestikulaciju i s velikim uživanjem.

Različitih varijanti ima kod nas u italijanskoj, arapskoj i turskoj kuhinji. Ono što izlazi na sto jeste kombinacija slojeva od povrća, mesa i nekog preliva.

Ali ni to nije obaveza, jer u nekim zemljama, u Turskoj na primer, nema slojeva, već je sve izmešano. Fil od mesa kod Arapa je jagnjetina, a već u Grčkoj može biti i junetina, svinjetina, ponekad je od piletine, ribe. Postoje i vegetarijanske musake.

U arapskom svetu musaka je više kuvana salata, od paradajza i patlidžana, slična italijanskoj kaponati, a uvek se jede hladna. Treći sloj, koji je na Balkanu mešavina mleka i jaja, kod Grka je bešamel, s dodatkom začina. Ni maslinovo ulje nije obavezno, ali začini s Dalekog istoka jesu, koji se ponekad stavljaju u fil od mesa, a nekad u bešamel.

Srbi su u kulinarskoj literaturi zapisani kao stari uživaoci musake. U knjigama iz Vukovog doba kaže se da je musaka „jelo od iseckanog ili mlevenog mesa, krompira, patlidžana, s drugim namirnicama i začinima. Musaka se isto tako gotovi s tikvicama, listinama presnog i kiselog kupusa, kelja, spanaća, lozovog lista”.  U Vukovoj trpezi Mirka Bogićevića zabeležene su musake od krompira, od plavih patlidžana, starobosanska musaka.

Kod nas se, najviše u studentskim i radničkim menzama, musaka pravi od krompira, koji je nekad sirov, nekad kuvan. Ali, za nedeljne ručkove sprema se varijanta koja traži mnogo rada, teška, masna, s pohovanim patlidžanom, i peče se u rerni. Nekada se pekla pod sačem, a kasnije u starinskim šerpama na struju, iz Istočne Nemačke, koje greju samo odozgo...