B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

CELA PLANETA MAŽE SIR!

autor: Gomex | 25.01.2017
CELA PLANETA MAŽE SIR!

Prema nekim izvorima, istorijat proizvodnje sirnih namaza seže do 1754. godine kada su u pitanju krem sirevi u Engleskoj, 1850. u Francuskoj ili 1872. godine koja se smatra početkom proizvodnje ove vrste sireva u Americi.

U svetu su poznate različite vrste namaza kao što su sirevi tipa “fromaž fre” (Fromage Frais) – doslovno “sveži sir”, koji potiče iz Belgije i sa severa Francuske. Tu su, zatim, američki krem sirevi od kojih je napoznatiji onaj pod nazivom “filadelfija” (Philadelphia), italijanski “maskarpone” (Mascarpone), sirevi na bazi “kvarka” (Quarg) koji su najviše zastupljeni u istočnoj Evropi. U SAD i Velikoj Britaniji je posebno popularan “kotidž” (Cottage), sir koji je našoj javnosti veoma malo poznat i praktično nije prisutan na našem tržištu. Pojedine vrste sireva u okviru ove grupe se međusobno značajno razlikuju.

Na našem tržištu su najviše zastupljeni sirevi na bazi “kvarka” i sirevi tipa “filadelfija” i za ove sireve možemo reći da su po svojim svojstvima relativno bliski siru koji se na ovim prostorima od davnina tradicionalno proizvodio u domaćinstvima, a koji se često naziva “sremski” sir. Pojedini sirevi iz ove grupe, koji se retko sreću na našem tržištu se po svojim svojstvima značajno razlikuju od sireva koji se kod nas uobičajeno konzumiraju.

Tako za sir “fromaž fre” možemo reći da je po svojim svojstvima veoma blizak kiselomlečnim proizvodima, posebno proizvodu koji je kod nas poznat pod nazivom ekstra kiselo mleko. Nasuprot tome, “kotidž” sir se odlikuje specifičnom granulisanom strukturom, koja se sastoji od relativno čvrstih sirnih zrna koja su prelivena pavlakom, tako da po svojoj strukturi pomalo asocira na neke granulisane salate. Međutim, za sve sireve iz ove grupe je karakteristično da ih odlikuje prijatan mlečno kiseo ukus i da predstavljaju veoma ukusnu i istovremeno visokovrednu i lako svarljivu namirnicu.

Sirni i mlečni namazi sve su više sastavni deo doručka na mnogim stolovima. Zbog svog kvalitetnog sastava i nutritivne vrednosti, idealni su i kao dopuna obrocima tokom celog dana. Takođe, koriste se i u pripremi salata, slatkiša i drugih vrsta jela.

Nije namaz samo da se maže.

Krem sir je inače vrlo korisna i zdrava namirnica koja i toplim i hladnim jelima daje specifičan ukus. Zato je dobro da ga uvek imamo u frižideru, a na tržištu postoje krem sirevi oplemenjeni ukusima i aromom različitog povrća i začinskog bilja.
Ova namirnica je nezamenjiva za pripremu brzih i jednostavnih poslastica. Trebalo bi ga samo dobro umutiti sa šećerom ili medom, sipati u visoku staklenu čašu, dodati seckano sušeno ili kandirano voće, kolutiće ananasa ili komade bilo kog sezonskog voća, posuti grubo seckanim orasima i služiti sa piškotama ili običnim keksom.