B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Belgijski Francuz, „krivac” za Rusku salatu!

autor: Gomex | 07.11.2019
Belgijski Francuz, „krivac” za Rusku salatu!

Veoma popularna, Ruska salata je neizostavni element svake svečane trpeze, a posebno je omiljena na slavskim gozbama. Pored ukrašene jelke, poklona i svetlećih lampiona, na pomen Nove godine, mnogima na pamet prvo padne ONA... Od kako je šezdesetih postala popularna, ne skida se sa menija.

Salata Olivije

„Ruska“ ili „Salata Olivije“ nazvana je tako po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu, koji je bio ruski kuvar belgijskog ili francuskog porekla. Olivije je bio vlasnik restorana pariške kuhinje u Moskvi. Istorija kaže da je ruska salata nastala tako što je Olivije 1860. godine poslužio goste salatom koja je ubrzo postala zaštitni znak restorana, a mnogo godina kasnije postala je i neizostavni recept svih poznatih kuvara sveta.

Originalna verzija je pretrpela brojne izmene, ali su i svi današnji recepti jako slični. Iako su osnovni sastojci bili poznati, Olivije je svoj recept ljubomorno skrivao. Koliko god su se gurmani tog vremena trudili da ga precizno iskopiraju, nije im polazilo za rukom. Olivijeov recept ostao je kao neka vrsta legende.

Dakle, Ruska ili Olivijeova salata se priprema sa majonezom, kuvanim krompirom, šargarepom, kiselim krastavcima, šunkom, kuvanim jajima, a ponekad i sa različitim vrstama kobasice ili sa kuvanom piletinom. 

Ova salata je poznata u mnogim evropskim kuhinjama i restoranima, iako ne uvek pod istim imenom. U nekim zemljama (kao što su Italija, Francuska, Španija, Makedonija, Bugarska, itd.) - poznata je pod istim imenom kao i kod nas, dok je u nekim drugim zemljama (Rusiji, Ukrajini, Nemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji) - poznata pod autentičnim nazivom “Olivijeova” ili “Francuska salata”.

Ukusna je, izdašna, jeftina, lepo izgleda, brzo se priprema i može da traje nekoliko dana

Etnolog i poznati gurman, Dragomir Antonić, objašnjava da je kraljica salata na ove prostore dospela najverovatnije tako što su je doneli Rusi koji su proterani posle Oktobarske revolucije. Na našim trpezama, počela je da se služi još pre Drugog svetskog rata, a dali smo joj pridev “ruska”, zbog toga što smo recept primili od Rusa, isto kao ruski čaj. On razrešava fenomen ruske salate jednostavnim objašnjenjem - ona ispunjava sve kulinarske kriterijume: “Ukusna je, izdašna, jeftina, lepo izgleda, brzo se priprema i može da traje nekoliko dana.

Najveća ruska salata bila je napravljena u Orenburgu (Rusija), u decembru 2012. godine. Bila je teška 1841 kilogram, a za pripremu je bilo potrebno 220 kg krompira, 80 kg šargarepe, 180 kg krastavaca, 500 kg kobasice, 5040 jaja, 136 kila graška, 260 litara majoneza. Malo li je?