Završena je pet nedelja duga ekspedicija po centru visokog Arktika pod nazivom Climate Sentinels ili Čuvari klime. Prenosimo vam delić atmosfere slikom i rečju, ljubaznošću naše Nine Ađanin.
Da li možete da zamislite život bez pametnog telefona, tableta ili kakvog sličnog smart uređaja? Dokle nas je to tehnologija doterala i na koji način nam se uvukla „pod kožu”?
„Ja popijem mnogo kafe pre spavanja, onda mogu brže da sanjam.“ - poznata je replika koju izgovara Roberto Beninji u filmu „Coffee and Cigarettes“... Međutim, kako kafa zaista deluje na san?
Jedna od najzdravijih namirnica u našoj ishrani je puter ili maslac, mlečni proizvod sa najmanje 80% mlečne masti.
Praznici su simbol okupljanja porodice i prijatelja, sinonim za tople trenutake sa najbližima, ali i lepa prilika da se odmorimo od poslovnih obaveza i „napunimo baterije“ pred nove početke i izazove...
Toliko je različitih recepata za riblju čorbu i riblji paprikaš... Priprema se razlikuje od mesta do mesta, od alasa do alasa i svako ima svoje načine i kulinarske tajne.
Recept za keks sa čokoladom vredeo je milione, ali ga je Rut Vejkfild, njegova izumiteljka, prodala kompaniji Nestle za samo jedan dolar.
Veoma popularna, Ruska salata je neizostavni element svake svečane trpeze, a posebno je omiljena na slavskim gozbama. Pored ukrašene jelke, poklona i svetlećih lampiona, na pomen Nove godine, mnogima na pamet prvo padne ONA...
U Egiptu se njeno stvaranje pripisuje boginji Izidi, u Mesopotamiji tvrde da ju je stvorio bog Ištar, a bila je i simbol etrurskog boga Turana.
Arheološki pronalasci koji svedoče o uzgoju pšenice ukazuju da su prastanovnici doline Jordana bili među prvima koji su konzumirali testeninu. Vekovima pre Hrista, Grci i Etrurci napravili su prve „lazanje” i druge vrste testenine.
Znate li šta su Alpi, i planine uopšte, predstavljale za lepo vaspitane i ozbiljne ljude Srednjeg veka, pa i razuzdane Renesanse? Planina je bila pojam opasnog, nedokučivog i onostranog.
Makarone na mornarski način (ili „sovjetska pasta Bolonjez“, kako se to jelo ponekad naziva) dobro su poznate svim žiteljima Rusije. Ali kakve veze taj specijalitet ima sa ratnom mornaricom?
Kada neko spomene Italijansku kuhinju, koja vam je prva asocijacija? Bilo da pomislite na picu, rižoto ili špagete, nećete pogrešiti. Svaki od ovih specijaliteta je veoma poznat u Italiji a Italija širom sveta po njima.
Nedaleko od starog gradskog jezgra Barselone, istočno od renovirane pijace Merkat del Born, nalazi se jedan od najneobičnijih muzeja na svetu - Muzej čokolade. Ovaj muzej čokolade osnovan je od strane regionalnog poslastičarskog esnafa u okviru bivšeg manastira Svetog Avgustina.
Po poreklu pravo sirotinjsko jelo, danas možda i najpopularnije na svetu, pica, nastala je u Italiji, pa se s razlogom očekuje da se najbolja pica može pojesti tamo. Međutim, interesantno je da su danas samo dva italijanska grada na listi gradova sa najboljom picom na svetu.
Svaki pas je lep na svoj način, mešanac ili čistokrvan, i svakom je vlasniku njegov najlepši, ali prema mišljenju kinologa ovo je pet najlepših pasmina na svetu...
Uzgajanje kafe je počelo u sedmom veku, na obalama Etiopije. Zatim su i mnogi drugi narodi širom sveta počeli da je proizvode.
Leto je vreme kada treba zaboraviti na kuvani kupus i pasulj, kao i na sve ostale recepte masne i teške hrane. Kao što se prepustite moru i plaži, tako se prepustite i morskim specijalitetima, koji spadaju u najzdraviju hranu na svetu...
Najlepše plaže na svetu sinonim su za beskonačan mir, uživanje, toplinu i egzotičnost koju pruža beli pesak, tirkizno more, modro plava boja dubokih okeana, vreli dani i romantične noći. Predstavljamo vam samo neke od najlepših plaža na svetu...
Ako ste veliki gurman, Pariz je grad koji nikako ne smete da zaobiđete. Ukoliko do sada niste posetili Pariz, ova lista će vam pomoći da se usredsredite samo na najbolju hranu ovog predivnog grada.