B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Svet u šeširu

Kineska tradicija ispijanja čaja
autor: Gomex | 06.12.2018

Kineska tradicija ispijanja čaja

Kinezi vole da piju čaj u svakodnevnom životu. U Kini postoji tradicija pijenja čaja duga od 4 hiljade godina. Običaj je da Kinezi goste počaste čajem. Kada dođe gost, domaćin ga počasti mirisavim čajem i zatim ćaska sa njim pijući čaj.

Zimska guma kod nas i u svetu
autor: Gomex | 22.11.2018

Zimska guma kod nas i u svetu

Kada temperatura padne ispod 7 stepeni, letnji pneumatik (guma) čini automobil nebezbednim. Zaustavni put se dvostruko produžava, a kontrola automobila prilikom manevrisanja je veoma loša. U Srbiji je obaveza korišćenja zimskih pneumatika od 1. novembra do 1. aprila, a kako je u Evropi?

Karakteristike mediteranske kuninje
autor: Gomex | 08.11.2018

Karakteristike mediteranske kuninje

Najdrevnije civilizacije na svetu naselile su oblast oko Sredozemog mora, a njihov razvoj učvrstila je napredna poljoprivredna proizvodnja, zahvaljujući bogatom plodnom tlu i umerenoj klimi. Kao tačka preseka između Azije, Evrope i Afrike, Mediteran je bio predodređen da postane glavni trgovački centar. 

Doručak u Tirolu
autor: Gomex | 25.10.2018

Doručak u Tirolu

Hrana u Austriji je raskošna i ukusna. Potomci nekada najveće carevine Evrope danas žive na mnogo manjem prostoru, ali su i dalje među najbogatijim i najrazvijenijim zemljama Starog kontinenta, a gastronomija je kombinacija svega najboljeg - od Rusije do Jadranskog mora.

Maslinovo ulje sa Mediterana!
autor: Gomex | 11.10.2018

Maslinovo ulje sa Mediterana!

Masline spadaju u najstarija živa bića na zemlji. Tako čuvene „sestre” u oblasti Batroun u Libanu broje oko 6.800 godina, jedna „starica” na Kritu ima između dve i 5.000 godina, a ima ih u Portugalu i na Siciliji koje nisu mlađe od 3.000, a dostižu i 4.500 godina postojanja. Ne sumnjamo da je istorija upotrebe maslina i njihovog čudotvornog ulja iole kraća iako najstarije pronađene amfore za čuvanje ulja broje “jedva” 55 vekova...

Zašto se jede ćuretina za Dan zahvalnosti u SAD-u?
autor: Gomex | 27.09.2018

Zašto se jede ćuretina za Dan zahvalnosti u SAD-u?

Kao i svakog poslednjeg četvrtka u novembru, Amerikanci će i ove godine u krugu porodice i prijatelja proslaviti Dan zahvalnosti. Tradicionalna trpeza sastoji se od ćuretine, slatkih krompira, pečene bundeve, kukuruznog hleba, brusnica i pite od bundeve.

Najbolja pasta se služi u Italiji
autor: Gomex | 13.09.2018

Najbolja pasta se služi u Italiji

Znate li ko su 600 ponosnih predstavnika svoje zemlje, sa korenima još iz 9. veka, napravljeni od brašna? Pogađate, u pitanju je italijanska pasta ili testenina.

Južni Tirol zemlja dobrog zalogaja
autor: Gomex | 30.08.2018

Južni Tirol zemlja dobrog zalogaja

Da li baš da niko na svetu bolje od Italijana ne poznaje taj čuveni put od stomaka do srca? Ipak, strašću s kojom prilazi pripremi svakog jela, posebno se ističe kuhinja regije Južni Tirol. Gurmanska tradicija ovog podneblja predstavlja savršeno izbalansirani spoj austrijske kuhinje s jedne strane i najbolje od mediteranske s druge.

Putevi kikirikija
autor: Gomex | 16.08.2018

Putevi kikirikija

Volite li kikiriki? Ako volite, onda pripadate grupi njegovih mnogobrojnih ljubitelja. U njemu uživa veliki deo ljudske populacije.

Čija je naša musaka?
autor: Gomex | 02.08.2018

Čija je naša musaka?

Musaka je čaroban izbalansiran spoj mesa, patlidžana, krompira, mleka, jaja... U Grčkoj to zovu venčanjem plavog patlidžana s jagnjetinom i sosom s otopljenim sirom, iz koga izbija uticaj Orijenta na Peloponez.

Na kafi po belom svetu
autor: Gomex | 19.07.2018

Na kafi po belom svetu

Možete li zamisliti svoju divnu, prvu jutarnju kafu sa komadićima sira ili kombinacijom bibera i cimeta? Međutim, na ovaj i još iznenađujućih načina, mnogi ljudi uživaju u svojoj kafi. Ritual ispijanja kafe u svetu povezuje se sa opuštanjem.

Put oko sveta uz sladoled
autor: Gomex | 05.07.2018

Put oko sveta uz sladoled

Omiljeno letnje osveženje priprema se na hiljadu načina, ima bezbroj ukusa, a podjednako ga obožavaju na svim kontinentima. Pogledajte gde, prema izboru časopisa “Nacionalna geografija” možete da probate onaj najbolji.

Od sitnog sira je sve počelo!
autor: Gomex | 21.06.2018

Od sitnog sira je sve počelo!

Sitan sir (urda) je jedna od hranljivijih namirnica koje čovek treba da konzumira redovno. Smatran za jednu od najstarijih namirnica, sitan sir je u stanju da da sve neophodno organizmu - od vitamina, preko proteina, nezamenljivih aminokiselina do mlečnih masti.

Odakle dolazi sladoled
autor: Gomex | 07.06.2018

Odakle dolazi sladoled

Poreklo sladoleda jedna je od gastronomskih zagonetki koja verovatno nikada neće dobiti konačan odgovor. Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile dezert napravljen od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega.

Litvanci od pavlake prave čuda!
autor: Gomex | 24.05.2018

Litvanci od pavlake prave čuda!

Litvanska kuhinja sadrži proizvode koji odgovaranju njenoj vlažnoj i hladnoj severnoj klimi: ječam, raž, krompir, repa, zeleniš i pečurke se lokalno uzgajaju, a mlečni proizvodi spadaju u specijalitete. Pošto svoju klimu i poljoprivredne običaje deli sa istočnom Evropom, litvanska kuhinja ima puno toga zajedničkog sa drugim istočno-evropskim i jevrejskim kuhinjama. Ipak, ona ima svoje karakteristične odlike, koje su formirane pod raznim uticajima tokom duge i teške istorije ove zemlje.

Odakle je zapravo kroasan?
autor: Gomex | 10.05.2018

Odakle je zapravo kroasan?

Da li ste i vi oduvek ste mislili kako kroasani dolaze iz Francuske, kao i prženi krompirići? E pa istorija je, kao i mnogo puta dosad - pogrešila i pogrešno vas naučila! Saznajte kojih pet jela potiču iz drugih država, a ne iz onih gde ih mi smeštamo...

Najtraženiji letnji specijalitet
autor: Gomex | 26.04.2018

Najtraženiji letnji specijalitet

Tradicionalne arome sladoleda su vanila, čokolada, jagoda i drugi voćni ukusi, lešnik i u nekim kulturama kikiriki i pistaći, ali danas postoje bezbrojne kombinacije ukusa i sezonski sladoledi koji prate neki gastronomski trend, popularnu namirnicu poput kafe ili voćnog jogurta, te neki poznati brend slatkiša, kopirajući njihov popularni proizvod u sladolediranoj varijanti.

Čaj kao ledeno osveženje
autor: Gomex | 12.04.2018

Čaj kao ledeno osveženje

Dostojevski je rekao da svet može da ode dođavola, ali da on mora imati svoju šoljicu čaja. Relativno smo saglasni s Dostojevskim, osim što je u toplim mesecima umesto šolje čaja prigodnija čaša ledenog čaja...

Čija je ruska salata?
autor: Gomex | 01.04.2018

Čija je ruska salata?

Možete li zamisliti bilo kakvu proslavu i bogatu trpezu bez ruske ili francuske salate? Mi ne možemo ni u najluđim snovima i zato vam otkrivamo koja je razlika između ove dve salate...
TUNA OMILJENA RIBA U JAPANU
autor: Gomex | 08.03.2018

TUNA OMILJENA RIBA U JAPANU

Kada pomislimo na Japan, jedna od prvih asocijacija je naravno hrana. Zdrava i ukusna, jednostavna, pa i ne toliko jednostavna, ali hrana u Japanu je raznolika i mnogima glavni povod posete Japanu. Kao glavni adut japanske kuhinje izdvaja se suši, jelo koje kulinarsku tradiciju Japana krasi i čini specifičnom. Ali zašto baš suši, ima li razloga zbog koga je ljudima u Japanu, pa i van, toliko primamljiv?