B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

SVINJSKO MESO BOGATO HRANLJIVIM SASTOJCIMA

autor: Gomex | 04.10.2017
SVINJSKO MESO BOGATO HRANLJIVIM SASTOJCIMA

Tokom poslednje dve decenije evropski i američki farmeri koji se bave uzgojem svinja intenzivno su sarađivali sa stručnjacima koji se bave ishranom svinja, veterinarima i genetičarima kako bi se promenio i unapredio način ishrane, uzgoja i genetičke selekcije svinja u cilju razvoja kvalitetnijeg svinjskog mesa, sa manje masnoća, koje će biti dobro prihvaćeno od strane potrošača.

Na današnjem tržištu, svinjsko meso bogato hranljivim sastojcima i sa malo masnoća je poželjno i dostupno potrošačima i u Srbiji. Svinjsko meso ima mnogobrojne kvalitete zbog čega ono treba da bude sastavni deo izbalansirane i zdrave ishrane.

Izvor ključnih hranljivih sastojaka: Svinjsko meso je odličan izvor proteina i važnih vitamina i minerala. Na primer, jedna šnicla svinjskog karea (krmenadla) je odličan izvor proteina, tiamina (vitamin B1), piridoksina (vitamin B6), niacina (vitamin B3), selena, fosfora i dobar je izvor riboflavina (vitamin B2), cijanokobalamina (vitamin B12), cinka, gvožđa i kalijuma.

Tako je, na primer, unos proteina konzumiranjem kvalitetnog svinjskog mesa od ključnog značaja za zdravlje, održavanje mišićne mase, proizvodnju antitela i sveukupni imunitet. Dalje, vitamin B12 je od vitalnog značaja za zaštitu glavnih telesnih funkcija, od neuroloških poremećaja, kardiovaskularnih oboljenja, neplodnosti i kancerogenih oboljenja. Svi pomenuti hranljivi sastojci su visoko biološki dostupni što znači da je lakše za telo da ih u procesu varenja razloži i resorbuje, u odnosu na druge izvore hrane.

Kvalitetni proteini: Svinjsko meso koje je danas u ponudi na tržištu ima 16% manje masnoća i 27% manje zasićenih masnih kiselina u poređenju sa vremenom od pre 20 godina. Tako, na primer, prosečan odrezak karea (krmenadla) od 100g ima manje od 10 g masnoća, 4,5 g zasićenih masnih kiselina i 95 mg holesterola. To znači da svinjska krmenadla ima sličan nivo masnoća kao i pileće grudi bez kožice.

Zdravo za srce: Svinjsko meso prirodno ima nizak nivo natrijuma i dobar je izvor kalijuma – dva hranljiva sastojka koji, kada su zajedno, pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Tako je, na primer, svinjska krmenadla sertifikovana od strane američkog udruženja za srce i označena simbolom „provereno-za-srce“. Time je definisano da tipičan odrezak sertifikovanog karea (krmenadla) treba da sadrži oko 6,5 g masnoća, 1 g ili manje zasićenih masnih kiselina (15% ili manje kalorija poreklom od zasićenih masnoća) i 480 mg ili manje natrijuma.