B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

ISTORIJAT ČAJNE KOBASICE

autor: Gomex | 08.03.2018
ISTORIJAT ČAJNE KOBASICE

Naziv „čajna“ kobasica potiče od nemačke reči „tee wurst“ koji se odnosi na kobasicu čija proizvodnja datira iz polovine 19. veka u gradu Rügenwaldu na obali Baltika, u Pomeraniji, koji danas (od 1945. godine) pripada Poljskoj, pa i sam grad ima drugi naziv (Darlowo). Ova kobasica pripremana je od svinjskog mesa i čvrstog masnog tkiva svinja, a punjena je u svinjska tanka creva.

Posle brzog i kratkog zrenja narezivana je i koristila se za pripremu sendviča koji su konzumirani uz čaj, i otuda naziv „čajna“.

Nemci su tehnologiju izrade ove vrste kobasice preneli posle 1945. godine u Donju Saksoniju i danas je ova vrsta kobasice u Nemačkoj zaštićena imenom porekla. Oni, koji nisu nosioci ove zaštite, mogu da stavljaju u promet čajnu kobasicu tako da uz naziv „čajna“ dodaju reč „kao“ ili da nekom drugom dodatom rečju deklarišu ovaj proizvod.

Na našim prostorima pogrešno se ime „čajna“ vezivalo za Kinu jer se na engleskom jeziku Kina označava kao „China“ (izgovara “čajna”). Još veću grešku činili su oni koji su pokušavali da naziv „čajna“ vežu za industriju mesa Čajetina (Zlatibor, Srbija).

Čajna kobasica pripada brzo fermentisanim kobasicama i njena proizvodnja na prostoru bivše SFR Jugoslavije počela pre nešto više od 50 godina u tadašnjem „Mesoprometu“ u Zemunu. Od tada proizvodnja ove vrste kobasica proširena je na prostor cele SFRJ. Za čajnu kobasicu se može reći da je u velikoj meri vezana za industrijsku proizvodnju, za razliku od npr. sremske kobasice, čija proizvodnja je zastupljena i u industrijskoj i u tradicionalnoj proizvodnji (proizvodnja u domaćinstvima).

U „Mesoprometu“ u Zemunu za proizvodnju čajne kobasice korišćeno je isključivo zamrznuto goveđe (juneće) meso I kategorije i čvrsto masno tkivo svinja. Ovoj sirovini su u toku dalje obrade dodavani kuhinjska so, natrijum nitrit, beli biber, beli luk i glukono-delta-lakton (GDL). Od ove prvobitne recepture, koja ne odgovara izboru mesa po nemačkoj recepturi, se vremenom sasvim odstupilo.

Danas se ova vrsta kobasica proizvodi od goveđeg i svinjskog mesa ili mešavine ove dve vrste mesa u različitim odnosima i čvrstog masnog tkiva svinja, kao i dodataka (nitritna so, strukturni sojini proteini, začini, starter kulture, askorbinska kiselina, šećeri, retko GDL), tako da je i kvalitet čajne kobasice na tržištu veoma varijabilan između različitih proizvođača, pa čak postoje razlike između proizvodnih partija istog proizvođača. Ovo znači da kvalitet ovog proizvoda na tržištu nije standardan. Inače, od grupe fermentisanih kobasica, čajna kobasica je, verovatno, najzastupljeniji proizvod na tržištu Srbije i Republike Srpske.

Za ovaj proizvod se može reći da je prihvatljiv za većinu stanovništva, jer ga karakteriše privlačan spoljašnji izgled (ujednačeni i prepoznatljivi dužina i prečnik), karakterističan mozaik, dobra sposobnost narezivanja i prijatan i blag miris i ukus (ima optimalnu slanost i nije suviše začinjena).