B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prirodni načini kontrole apetita

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 08.02.2018
Prirodni načini kontrole apetita

Kroz evoluciju čoveka mehanizam gladi je bio jedan od fizioloških parametara najpodložniji uticajima spoljašnje sredine, načina života, socijalnih faktora i fizičke aktivnosti. Upravo zbog ovakve prilagodljivosti i promenljivosti mehanizam tj. osećaj gladi je nešto na šta možemo svojim svesnim odlukama i navikama jako efikasno i brzo da utičemo.

Glad je važan biološki signal koji nam govori kada je vreme da unesemo hranu da bi telo optimalno funkcionisalo. Međutim čest je slučaj da nam se apetit vrati čak i kada smo dovoljno jeli.

Veliki apetit može biti izazvan različitim namirnicama koje unosimo, način na koji ih konzumiramo kao i planom ishrane koji nas drži u izgladnelom stanju. Preparati, suplementi i lekovi za kontrolu apetita koji postoje u prodaji su nedovoljno efikasni i uglavnom su praćeni opasnim nuspojavama. U današenjem tekstu ćemo govoriti o prirodnim metodama kontrole apetita pomoću kojih možemo smanjiti želju za hranom na zdrav način.

Postoji puno načina pomoću kojih možemo uticati na apetit. Jedan od njih je da unosimo više proteina i masnoća putem ishrane. Ne zadovoljava svaka hrana glad jednako. Proteini i masnoće su bolji od ugljenih hidrata (posebno onih koji sadrže puno prostih lako svarljivih šećera) u smanjenju osećaja gladi. Studije dosledno pokazuju da su proteini i masnoće neophodni da bi se zadovoljila glad i da bismo se duže osećali sito. Kao takvi preporučuju se u svakodnevnoj ishrani a najkvalitetniji proteini se nalaze u posnim mesima, jajima, mahunarkama, koštunjavom voću, proizvodima od soje i grčkom jogurtu. Najkvalitetnije masnoće se nalaze u raznom semenju, avokadu, maslinovom ulju, siru, kokosu, žumancetu jaja i koštunjavom voću.

Možda najjednostavniji prirodan način pomoću kog možemo uticati na smanjenje apetita je dodavanjem vlakana u ishrani. Biljna vlakna se ne razgrađuju poput druge hrane pa se iz tog razloga duže zadržavaju u digestivnom traktu. Na taj način se usporavaju procesi digestije što čini da se osećamo siti tokom celog dana. Veliki broj novih studija je potvrdio da su vlakna efikasna za smanjenje osećanja gladi međutim potrebno je još dodatnih istraživanja da bi se identifikovali izvori vlakna koji su u tome najefikasniji. U namirnice bogate vlaknima spadaju integralne žitarice, mahunarke, bademi, čia semenke, voće i povrće.

Nauka je takođe verifikovala i upotrebu različitih prirodnih začina u ishrani kao sredstvo kontrole i smanjenja apetita. Neki od začina koji su se pokazali posebno efikasnim su đumbir, ljuta papričica, kurkuma i biber.

Ono što se takođe pokazalo efikasnim za smanjenje gladi je konzumiranje vode pre jela. Voda čini da se osećamo sitim, hidriranim i zadovoljnim, kao i manje gladnim nakon obroka. Iz istih razloga preporučljivo je i konzumiranje supe pre jela kao i različitih tečnosti u toku dana.

Fizičko vežbanje je takođe jedan zdrav i efikasan način kontrole apetita. Savremene kliničke studije su pokazale da vežbanje inhibira lučenje hormona gladi grelina a taj efekat je veoma izražen nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Jako je važno i obraćanje pažnje na hranu koju jedemo i kada je jedemo jer će nam to pomoći da se ne prejedamo naročito zbog stresa i drugih razloga koji nemaju veze sa osećanjem gladi.

Kvalitetan ritam i dužina spavanja je još jedan značajan faktor u regulisanju apetita. Druženje sa bliskim prijateljima i vreme provedeno u rekreativnim aktivnostima - relaksaciji  će nam pomoći da se osećamo opušteno i smireno, zadovoljno, tako da nećemo posezati za hranom kao najlakšim načinom susretanja sa stresom.