B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Maslinovo ulje zdravstveni efekti i njegov značaj u ishrani

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 12.04.2018
Maslinovo ulje zdravstveni efekti i njegov značaj u ishrani

Maslinovo ulje se pravi od ploda maslinovog drveta koje ima dugu istoriju i kultiviše se još od antičkih vremena. Visoko kvalitetno devičansko maslinovo ulje sadrži dobro istražena antizapaljenska jedinenja, antioksidante i druge brojne mikronutrijente zdrave za srce zbog čega ispoljava vrlo pozitivan uticaj na zapaljenske procese, srčana oboljenja, gojaznost i demenciju.

Maslinovo ulje se najvećim delom sastoji od mononezasićenih masnih kiselina od kojih je najvažnija oleična kiselina. Oleična kiselina je izuzetno zdrava za srce i ima snažno antioksidativno dejstvo što ima brojne zdravstvene učinke.

Prema brojnim kliničkim istraživanjima ishrana bogata ekstra devičanskim maslinovim uljem, uključujući i čuvenu Mediteransku ishranu čije su masline obeležje, je povezana sa manjom pojavom ateroskleroze, kardiovaskularnih oboljenja kao i nekih tipova karcinoma. Kao i ostale zdrave masnoće o kojima smo govorili u prethodnim tekstovima maslinovo ulje je jako važno za regulisanje nivoa insulina u krvi, hormona koji kontroliše nivo šećera u krvi, pa je zato i preporučljivo u ishrani ljudi obolelih od dijabetesa.

Kliničke studije su pokazale da ishrana bogata mononezasićenim masim kiselinama povećava HDL („dobar“) holesterol a snižava LDL („loš“) holesterol i trigliceride mnogo efikasnije nego ishrana siromašna masnoćama a bogata ugljenim hidratima. Zahvaljujući polifenolima, gore pomenutim snažnim antioksidantima koji se nalaze u maslinovom ulju, ono se smatra i antizapaljenskom hranom.

Svrha zapaljenskih procesa u telu je da nas zaštite od bolesti i poprave telo kada je to potrebno. Međutim, kada naš imuni sistem počne da napada naše telo usled loše ishrane, stresa i drugih faktora, zapaljenske reakcije mogu dovesti do opasnih zapaljenskih bolesti. Hronično zapaljensko stanje je izuzetno opasno po zdravlje arterija i povezano je sa srčanim oboljenjima i autoimunim bolestima. Nekoliko naučnih studija je pokazalo da ekstra devičansko maslinovo ulje može da uspori ili čak zaustavi zapaljenske procese i na taj način spreči promene na srcu. Usled ovih karakteristika ono takođe sprečava gubitak kognitivnih sposobnosti nastalih kao posledica zapaljenja i oksidativnog stresa čiji su produkt proteini koji su štetni za moždanu masu i mogu da izazovu dementnost ili Alchajmerovu bolest.

Ljudski mozak je najvećim delom sačinjen od masnih kiselina i potrebno ih je redovno konzumirati kako bi mozak mogao da obavlja svoju funkciju. Upravo zato, kao i ostale zdrave masnoće, maslinovo ulje spada u hranu koja popravlja fokus i pamćenje. Maslinovo ulje se takođe pokazalo kao korisno za smanjivanje hipertenzije zbog svoje sposobnosti da učini azot oksid (gas koji širi arterije i čini ih prohodnim) iskoristljivim odnosno biološki dostupnim za apsorpciju u organizmu.

Naša preporuka svim čitaocima je da kad god je to moguće Vaše salate, predjela i glavna jela obogatite nerafinisanim devičanskim maslinovim uljem.

Fokus najnovijih naučnih istraživanja je na biološki aktivnim fenolnim jedinjenjima koja su prirodno prisutna u maslinovom ulju. Ova jedinjenja imaju pozitivan efekat na određene fiziološke parametre, uključujući masnoće u krvnoj plazmi, oštećenja nastala usled oksidativnog stresa, zapaljenske markere, trombocite, ćelijske funkcije i antimikrobijalnu aktivnost.