B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kakao i njegov učinak na zapaljenske procese u telu

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 14.11.2017
Kakao i njegov učinak na zapaljenske procese u telu

Procesi hroničnog zapaljenja u telu predstavljaju preduslov za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti, kao i važnu fazu u nastanku i progresiji nekoliko oblika karcinoma.

Danas se značajna pažnja posvećuje identifikaciji bioaktivnih supstanci u hrani koja poseduju anti-zapaljenska svojstva i kao takve su alternativni prirodni načini prevencije bolesti nastalih usled zapaljenskog procesa.

Kakao poseduje izuzetan antioksidantni kapacitet kao i sposobnost da utiče na signalne puteve u ćelijskim procesima kao što su zapaljenje, metabolizam i proliferacija. Ova njegova svojstva podstakla su istraživanje polifenolnih komponenti koje se u njemu nalaze kao korisnih bioaktivnih jedinjenja za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i raka putem ishrane.

Podaci iz brojnih studija ukazuju na to da kakao i flavanoli iz kakaa mogu da utiču na zapaljenski proces u telu i tako potencijalno da budu korisni za ljude sa povišenim faktorima rizika za aterosklerozu, kardiovaskularnu patologiju i karcinom. Tokom poslednje decenije veliki broj naučnih studija je pokazao da flavanoli, podfamilija polifenola, imaju sposobnost da utiču na zapaljenje kao i druge glavne metaboličke i imunološke procese. Flavanoli, poznati i kao katehini, su prisutni u velikom broju voća i povrća, ali najvećim delom u čaju, vinu i kakau.

Kakao je izuzetno bogat izvor antioksidanata. Studija koja je merila ukupnu koncentraciju antioksidantnih jedinjenja u više od hiljadu različitih namirnica je pokazala da je od pedeset namirnica sa najvećim antioksidantnim kapacitetom čak pet bilo na bazi kakaa. Procentualno kakao ima najviši sadržaj flavanola od svih poznatih namirnica i daje značajan doprinos ukupnom unosu flavonoida u ishrani. Kakao sadrži velike količine flavonoida epikatehina i katehina, ali i druge polifenole poput kvercetina, izokvercetina, naringenina, luteolina i apigenina u malim količinama.

Kakao prah je takođe i bogat izvor vlakana (26% - 40%), proteina (15% - 20%), ugljenih hidrata (oko 15%) i lipida (10% - 24%) a sadrži i minerale i vitamine. Kakao i proizvodi od kakaa se konzumiraju širom sveta zbog svojih organoleptičkih karakateristika i čine veliki deo ishrane mnogih ljudi, procentualno mnogo veći od zelenog čaja ili vina.

Kakao, a naročito njegovi flavanoidi, kroz svoje biološke aktivnosti, pokazuju izuzetne prednosti u održavanju zdravlja i pomažu u prevenciji najznačanijih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja i rak.

Treba napomenuti da je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) odobrila dve tvrdnje u prilog bioaktivnosti kakaa - flavanoli u kakau pomažu u održavanju normalnog krvnog pritiska i utiču na vazodilataciju krvnih sudova što doprinosi normalnom protoku krvi u telu. Da bi se postigao ovaj efekat dnevno treba konzumirati 200 mg flavanola kakaa a to može da obezbedi dva i po grama kakao praha sa visokim sadržajem flavanola ili deset grama crne čokolade sa visokim sadržajem kakaa.

I za kraj, možda najinteresantniji podatak novijih istraživanja na ljudima je da ni kakao ni čokolada ne izazivaju povećanje telesne težine niti druge antropometrijske promene već da imaju efekat anti-gojaznosti kod ljudi. Te stoga, uživajte u čokoladi!