B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Đumbir začin dobrog zdravlja

autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 26.04.2018
Đumbir začin dobrog zdravlja

Đumbir je jako popularan začin u azijskoj i indijskoj kuhinji i koristi se u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina. Na našem području je tek poslednjih dvadeset godina našao svoje zasluženo mesto u ishrani.

Đumbir pripada Zingiberaceae porodici biljaka u koju takođe spadaju dva poznata začina kardamom i kurkumin. Đumbir potiče od korena (rizom) ove biljke a može se konzumirati svež, u prahu, kao ekstrakt, u obliku ulja, u tinkturama i u kapsulama.

Poreklom je iz Kine a najviše se proizvodi u Indiji, Indoneziji, Australiji, na Jamajki i Fidžiju. Odavno je poznato da je konzumiranje voća i povrća povezano sa smanjenim rizikom oboljevanja od raznih hroničnih bolesti nastalih kao posledica lošeg načina života. Međutim, neke biljke i začini imaju dodatne zdravstvene efekte, jedan od kojih je i đumbir.

Zdravstvene prednosti đumbira proističu iz njegovih antioksidantnih i anti-inflamatornih osobina. Đumbir sadrži na stotine bioaktivnih jedinjenja i metabolita koji mogu doprineti boljem zdravlju, kao što su džindžerol, šogaol, paradol i zingerol od kojih su najistraživaniji džindžerol i šogaol. Pored ovih jedinjenja sa jedinstvenim korisnim efektima na zdravlje đumbir sadrži u maloj količini i niz minerala i vitamina kao što su kalcijum, cink, pantotenska kiselina, riboflavin i tiamin.

Đumbir se takođe vekovno koristi za ublažavanje upala i tretiranje zapaljenskih stanja. Nekoliko naučnih studija je pokazalo da đumbir u prahu može da spreči nastajane stomačnog čira izazvano upotrebom aspirina tako što smanjuje nivo proteina koji izazivaju zapaljenske promene i istovremeno blokira aktivnost enzima koji utiču na stvaranje čira.

Đumbir se takođe pokazao efikasnim i bezbednim za lečenje zapaljenja povezanim sa osteoartritisom. Druge manje poznate karakteristike đumbira su njegova snažna anti-fungalna svojstva kao i sposobnost da smanji intenzitet i trajanje menstrualnog bola.

Naučno istraživanje sprovedeno in vitro je pokazalo da jedinjenja koja se nalaze u đumbiru mogu da budu efikasna u sprečavanju razvoja ćelija tumora, posebno tumora jajnika, pankreasa i prostate. Svakako potrebno je mnogo više kliničkih istraživanja da bi se utvrdilo kako se ova njegova svojstva mogu primeniti na ljude. Još neke efekte đumbira koje bi trebalo ispitati uključuju smanjenje nivoa holesterola, smanjenje rizika od zgrušavanja krvi i održavanje zdravog nivoa šećera u krvi.

Đumbir se može konzumirati u različitim oblicima i kombinovati sa mnogim namirnicama i u različitim jelima. Preporučena ukupna dnevna količina je do četiri grama a za trudnice samo jedan gram dnevno.

Đumbir je možda najpoznatiji po svom dejstvu na gastrointestinalni trakt. Fenolna jedinjenja koja se nalaze u đumbiru pomažu u smanjivanju iritacije gastrointestinalnog trakta, stimulišu proizvodnju pljuvačke i žuči i smanjuju stomačne kontrakcije koje nastaju prilikom kretanja hrane i tečnosti kroz digestivni trakt. Đumbir ima pozitivno dejstvo na enzime tripsin i pankreasnu lipazu i povećava pokretljivost i prohodnost digestivnog trakta, zbog čega pomaže u prevenciji konstipacije i raka debelog creva. On takođe smanjuje osećaj mučnine kod bolesti “putovanja“ kao i jutarnju mučninu kod trudnica, a preporučuje se i za mučninu izazvanu hemoterapijom. Konzumiranje svežeg đumbira ili čaja od đumbira se kroz istoriju praktikovalo za ublažavanje mučnine i iskustveno je poznato da je za veliku većinu ljudi on veoma bezbedan i nema poznatih nuspojava.