B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Stil života

Elektroliti tečnosti koje život znače
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 02.08.2018

Elektroliti tečnosti koje život znače

Elektroliti su pozitivno ili negativno naelektrisani joni rastvoreni u tečnosti koji sprovode električnu aktivnost. To su nutrijenti koji imaju mnoge važne funkcije u telu od regulisanja otkucaja srca i nervne signalizacije do rada mišića.

Borovnica „kraljica“ bobičastog voća
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 19.07.2018

Borovnica „kraljica“ bobičastog voća

O borovnicama se često govori kao o „super“ voću i to ne bez razloga jer imaju visoku biološku nutritivnu vrednost i sadrže ogroman broj nutrijenata u odnosu na svoju masu i energetsku vrednost. Ovo bobičasto voće je poreklom iz Severne Amerike ali danas se kultiviše širom sveta jer je bogato antioksidantima i fitonutrijentima, jedinjenjima koja su od suštinske važnosti za ljudsko zdravlje.

Crni biber  „zlatno” zrno zdravlja
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 05.07.2018

Crni biber „zlatno” zrno zdravlja

Crni biber je plod biljke iz porodice Piperaceae (naučno ime: Piper nigrum) i od davnina se koristi i kao začin i kao lek. Biber potiče iz Indije i jedna je od najrasprostranjenijih začinskih biljaka na svetu koja se koristila u ishrani, lečenju i sa kojom trgovalo. Ovo nije sezonska biljka, dostupna je cele godine i kada se ubere i osuši plod ove biljke naziva se biber.

Brokoli riznica zdravlja iz prirode
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 21.06.2018

Brokoli riznica zdravlja iz prirode

Brokoli pripada porodici krucifernog povrća (porodica Krstašica/Kupusnjača) u koju spadaju kupus, karfiol, kelj, prokelj, repa, arugula i bok čoj i poznat je kao najmanje omiljeno povrće mnogima što ne menja činjenicu da je ovo jedna od najzdravijih namirnica biljnog porekla i sadrži ogromnu količinu biološki važnih nutrijenata. 

Ishrana i zdravlje starijih ljudi
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 07.06.2018

Ishrana i zdravlje starijih ljudi

Današnji tekst ćemo posvetiti pripadnicima starije populacije koju čini uzrasna dob od 70-80 godina pa na više. Za ovu uzrasnu kategoriju od suštinske je važnosti da se prvo zdravo hrani a onda što više kreće. Ono što jedemo ne utiče samo na naše zdravlje već i na to kako se osećamo.

Kafa - ukusni ritual zdravlja
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 24.05.2018

Kafa - ukusni ritual zdravlja

Pre nekoliko nedelja smo govorili o čaju i njegovom izuzetnom uticaju na zdravlje a danas bismo se u najkraćim crtama osvrnuli na napitak koji se posle čaja najviše konzumira na svetu a koji je za mnoge omiljeni dnevni ritual - kafu. Poslednjih nekoliko decenija kafa je jedan od najviše izučavanih napitaka. Ne tako davno grupe istraživača su upozoravale da kafa može da podigne krvni pritisak i ubrza srčanu frekvenciju, poremeti san, a možda čak i izazove rak.

Zeleni čaj čudesni napitak zdravlja
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 10.05.2018

Zeleni čaj čudesni napitak zdravlja

Zeleni čaj se dobija od listova biljke Camellia sinensis i posle vode to je jedan od najviše konzumiranih napitaka na svetu. Ova biljka je poreklom sa Tibeta, Zapadne Kine i Indije. Konzumiranje čaja se od davnina smatralo navikom koja promoviše zdravlje a savremena naučna istraživanja pružaju i naučnu osnovu za ovo verovanje. Čaj je postao popularan i u zapadnim zemljama upravo zbog otkrića koja ukazuju na zdravstveni potencijal ovog napitka.

Đumbir začin dobrog zdravlja
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 26.04.2018

Đumbir začin dobrog zdravlja

Đumbir je jako popularan začin u azijskoj i indijskoj kuhinji i koristi se u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina. Na našem području je tek poslednjih dvadeset godina našao svoje zasluženo mesto u ishrani.

Maslinovo ulje zdravstveni efekti i njegov značaj u ishrani
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 12.04.2018

Maslinovo ulje zdravstveni efekti i njegov značaj u ishrani

Maslinovo ulje se pravi od ploda maslinovog drveta koje ima dugu istoriju i kultiviše se još od antičkih vremena. Visoko kvalitetno devičansko maslinovo ulje sadrži dobro istražena antizapaljenska jedinenja, antioksidante i druge brojne mikronutrijente zdrave za srce zbog čega ispoljava vrlo pozitivan uticaj na zapaljenske procese, srčana oboljenja, gojaznost i demenciju.

Šta znamo o masnoćama u ishrani
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 01.04.2018

Šta znamo o masnoćama u ishrani

Zasićene masnoće su veoma prisutne u ljudskoj ishrani i njihovi glavni izvori su crveno meso, punomasno mleko i drugi punomasni mlečni proizvodi, kokosovo ulje i mnoštvo komercijalno pripremljenih peciva i drugih namirnica. Ishrana bogata zasićenim masnoćama može uticati na ukupan holesterol i povećati LDL koji izaziva stvaranje plaka u arterijama srca i na drugim mestima u telu. Iz tog razloga većina nutricionista preporučuju ograničavanje zasićenih masnoća na samo 10% ukupnog kalorijskog unosa dnevno.

Sve što treba da znamo o masnoćama
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 08.03.2018

Sve što treba da znamo o masnoćama

Dugi niz godina prisustvo masnoća u ishrani se smatralo veoma nezdravim i preporuke svetskih zdravstvenih organizacija su bile da se masnoće što je moguće više izbegavaju. Prebacili smo se na hranu sa niskim sadržajem masti ali ova promena nas nije učinila zdravijima jer smo iz ishrane zajedno sa štetnim masnoćama izbacili i zdrave masnoće.

Magnezijum i vitamini B grupe - nutrijenti esencijalni za zdravlje žene
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 22.02.2018

Magnezijum i vitamini B grupe - nutrijenti esencijalni za zdravlje žene

U susret Međunarodnom danu žena želeli bismo članak da posvetimo pripadnicama lepšeg, osetljivijeg i nedovoljno priznatog pola. Imajući u vidu da su majka Priroda i tata Vreme dali biološke specifičnosti ženi, danas ćemo govoriti o dva najznačajnija faktora ishrane kod žena.

Prirodni načini kontrole apetita
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 08.02.2018

Prirodni načini kontrole apetita

Kroz evoluciju čoveka mehanizam gladi je bio jedan od fizioloških parametara najpodložniji uticajima spoljašnje sredine, načina života, socijalnih faktora i fizičke aktivnosti. Upravo zbog ovakve prilagodljivosti i promenljivosti mehanizam tj. osećaj gladi je nešto na šta možemo svojim svesnim odlukama i navikama jako efikasno i brzo da utičemo.

Vitamin B9 najosetljiviji vitamin B grupe čiji je adekvatan unos ishranom najteže obezbediti
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 25.01.2018

Vitamin B9 najosetljiviji vitamin B grupe čiji je adekvatan unos ishranom najteže obezbediti

U ljudskom organizmu vitamin B9 učestvuje u deobi i rastu ćelija, posebno je važan za deobu ćelija sluzokože želuca, digestivnog trakta, pluća i ćelija krvi jer se ove ćelije najbrže obnavljaju. Folat učestvuje i u razgradnji proteinskih struktura ćelija što je veoma značajno za razgradnju homocisteina, jednog od glavnih uzročnika oštećenja zidova krvnih sudova.

Sirtuin geni  „geni dugovečnosti“
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 11.01.2018

Sirtuin geni „geni dugovečnosti“

Danas bismo naše čitaoce želeli da upoznamo sa takozvanim „genima dugovečnosti“ i tipom ishrane koja stimuliše ove gene i tako utiče na kvalitet zdravlja i dužinu životnog veka. „Geni dugovečnosti“ ili kako su u nauci poznati Sirtuin geni su otkriveni 1984. godine u kvascu. Ubrzo zatim su pronađeni i kod ostalih viših složenijih organizama.

Kratak vodič za kombinovanje hrane tokom nastupajućih praznika
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 20.12.2017

Kratak vodič za kombinovanje hrane tokom nastupajućih praznika

Pred nama je praznični period, predstoje nam slave, Božićni i Novogodišnji praznici, što za mnoge znači povećani unos hrane pa bismo našim čitaocima želeli da ukažemo na osnovne nutritivne principe u ishrani kako bi kvalitetnije i zdravije proveli praznične dane i osećali se dobro, veselo i raspoloženo.

Od tradicionalne medicine Kine i Japana do savremenog naučnog saznanja
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 29.11.2017

Od tradicionalne medicine Kine i Japana do savremenog naučnog saznanja

Rutin, hesperidin, kvercitrin i naringin pripadaju citrusnim bioflavonoidima. Ovu grupu flavonoida, kao i sam vitamin C, otkrio je mađarski biohemičar Albert Sent Džerdžij i za ovo otkriće dobio je Nobelovu nagradu 1937. godine.

Kakao i njegov učinak na zapaljenske procese u telu
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 14.11.2017

Kakao i njegov učinak na zapaljenske procese u telu

Procesi hroničnog zapaljenja u telu predstavljaju preduslov za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti, kao i važnu fazu u nastanku i progresiji nekoliko oblika karcinoma.
Danas se značajna pažnja posvećuje identifikaciji bioaktivnih supstanci u hrani koja poseduju anti-zapaljenska svojstva i kao takve su alternativni prirodni načini prevencije bolesti nastalih usled zapaljenskog procesa.

Dijetna vlakna supstrat gastrointestinalnog zdravlja
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 01.11.2017

Dijetna vlakna supstrat gastrointestinalnog zdravlja

Danas u razvijenim delovima sveta postoji epidemija gojaznosti zajedno sa propratnim hroničnim bolestima kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, i rak (naročito debelog creva).
Mnoge epidemiološke studije ukazuju na jaku vezu između niskog unosa dijetnih vlakana i učestalosti ovih bolesti. Poznato je da dijetna vlakna koja potiču iz voća, povrća i integralnih žitarica, imaju veoma specifične pozitivne efekte na zdravlje, uključujući regulaciju glukoze u krvi, laksaciju i smanjenje nivoa holesterola.

B6 - regulator razgradnje proteina
autor: prof. Dr Vladimir Jorga | 18.10.2017

B6 - regulator razgradnje proteina

U ovom tekstu ćemo govoriti o nedovoljno poznatom vitaminu B grupe a to je vitamin B6 – pirodoksal, takođe poznat i pod imenom piridoksin i piridoksamin. Uloga ovog vitamina u ljudskom organizmu je višestruka i kompleksna i ne može se u celosti predstaviti u ovom kratkom prikazu te ćemo se ovde osvrnuti na njegove glavne karakteristike i funkcije.