Za prave ljubitelje vina, tokom toplih letnjih dana nema većeg uživanja od dobro ohlađene boce omiljenog pića. Obično se hlade belo vino i roze, ali ako ipak više volite crveno vino, i za to postoje pravi načini.
Ananas dinja je idealno voće za slatku i osvežavajuću užinu tokom vrelih letnjih dana. Ovaj tip dinje je jedan od najpopularnijih članova porodice Cucumis melo kojoj pripadaju još i lubenica i žuta dinja.
Kajsije ili marelice, naučno poznate pod imenom Prunus armeniaca, spadaju u koštuničavo voće u bliskom srodstvu sa breskvama, šljivama i trešnjama.
Trešnje su jedno od najranijeg letnjeg voća koje ima kratku sezonu jer su jako osetljive na bolesti i imaju kratak rok trajanja nakon berbe.
Kada govorimo o zapaljenskim procesima u ljudskom telu uglavnom podrazumevamo bolesna stanja organizma ali zapaljenje samo po sebi ima zaštitnu ulogu i u najvećem broju slučajeva je neophodan korak procesa ozdravljenja.
Alga je opšte ime za široku lepezu vodenih „biljaka“ koje rastu u okeanima, jezerima i rekama. One su fascinantna grupa mikroorganizama i neverovatno su bogate vitaminima, mineralima, antioksidantima i fitonutrijentima.
Alge je opšte ime za široku lepezu vodenih „biljaka“ koje rastu u okeanima, jezerima i rekama. One su fascinantna grupa mikroorganizama i neverovatno su bogate vitaminima, mineralima, antioksidantima i fitonutrijentima.
Žumance i belance jajeta su bogati hranljivim sastojcima, proteinima, vitaminima i mineralima, a žumance sadrži i holesterol, vitamine rastvorljive u masti i esencijalne masne kiseline. Jaja su veoma važan i svestran sastojak za kuvanje jer ih njihova specifična hemija čini “lepkom” mnogih jela
Imuni sistem se sastoji od organa, tkiva, ćelija i po svojoj funkciji specifičnih proteina, koji nas štite od patogena, kao što su virusi, bakterije i različiti mikroorganizmi koji mogu da izazovu infekcije ili bolesti.
Pasulj je jestivo hranljivo seme koje pripada porodici mahuna. Postoji mnogo sorti mahunarki od kojih su uobičajene beli pasulj, žuti pasulj, šareni pasulj, crveni pasulj, crni pasulj, pinto pasulj, fava pasulj, soja, leblebije, grašak, sočivo i mnogi drugi varijeteti. Mahunarke su prisutne u gotovo svim nacionalnim kuhinjama i zbog svog proteinskog profila neizostavan su deo vegetarijanske i veganske ishrane.
Karcinom je veoma ozbiljna i često smrtonosna bolest u kojoj se ćelije nekontrolisano dele i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u svetu. Dosadašnja naučna istraživanja su ukazala na pozitivnu vezu između ishrane bogate beta karotenom i smanjenog rizika karcinoma prostate.
Grožđe je deo ljudske ishrane već hiljadama godina i drevne civilizacije su ga takođe izuzetno cenile i zbog njegove upotrebe u proizvodnji vina. Grožđe se gaji u umerenim klimatskim podnebljima širom sveta uključujući Evropu, Afriku, Australiju, Severnu i Južnu Ameriku, i postoji ogroman broj sorti grožđa, različitih boja i ukusa, sa semenom i bez semena.
Šljive su sočno i ukusno voće koje pripada rodu biljaka Prunus iz porodice Rosaceae kojoj takođe pripadaju i breskve, kajsije, nektarine, trešnje i badem. Šljive postoje u pregršt različitih boja, oblika i ukusa i zavisno od varijeteta mogu biti žute, zelene, crvene, ljubičaste, mekše ili tvrđe, slađe ili kiselije, ali im je najpoznatija podela na Evropsko-Azijske, Japanske, Damson, Američke, Ornamentalne ili divlje šljive.
Kruške su ukusno i sočno slatko voće poreklom iz Kine koje danas raste na tlu Evrope, Severne Afrike i Azije. Naziv „kruška“ opisuje veliki broj drvenastih i žbunastih biljnih vrsta koje pripadaju rodu Pyrus, članu velike biljne porodice Rosaceae. Postoji čitav spektar drveća krušaka i samo nekoliko od njih daje jestivo voće, a veći deo se koristi samo kao ukrasno drveće i žbunje.
Paprika, poznata i kao slatka paprika, je najznamenitiji član grupe Capsicum annuum koja pripada porodici Solanaceae u koju spadaju još i čili paprika, kajen paprika, paradajz, krompir i plavi patlidžan. Ova važna poljoprivredna kultura je poreklom iz Južne i Centralne Amerike ali se danas konzumira širom sveta i neizostavni je deo mnogih nacionalnih kuhinja.
Paradajz je trenutno jedno od najpopularnijeg svežeg povrća na svetskom tržištu odmah iza krompira, zelene salate i crnog luka. . Iako sa botaničke tačke gledišta paradajz spada u voće generalno se kategoriše kao povrće koje po količini nutrijenata spada u takozvanu „super“ hranu jer sadrži ogroman broj biološki aktivnih supstanci na malu masu i nisku kalorijsku vrednost.
Elektroliti su pozitivno ili negativno naelektrisani joni rastvoreni u tečnosti koji sprovode električnu aktivnost. To su nutrijenti koji imaju mnoge važne funkcije u telu od regulisanja otkucaja srca i nervne signalizacije do rada mišića.
O borovnicama se često govori kao o „super“ voću i to ne bez razloga jer imaju visoku biološku nutritivnu vrednost i sadrže ogroman broj nutrijenata u odnosu na svoju masu i energetsku vrednost. Ovo bobičasto voće je poreklom iz Severne Amerike ali danas se kultiviše širom sveta jer je bogato antioksidantima i fitonutrijentima, jedinjenjima koja su od suštinske važnosti za ljudsko zdravlje.
Crni biber je plod biljke iz porodice Piperaceae (naučno ime: Piper nigrum) i od davnina se koristi i kao začin i kao lek. Biber potiče iz Indije i jedna je od najrasprostranjenijih začinskih biljaka na svetu koja se koristila u ishrani, lečenju i sa kojom trgovalo. Ovo nije sezonska biljka, dostupna je cele godine i kada se ubere i osuši plod ove biljke naziva se biber.
Brokoli pripada porodici krucifernog povrća (porodica Krstašica/Kupusnjača) u koju spadaju kupus, karfiol, kelj, prokelj, repa, arugula i bok čoj i poznat je kao najmanje omiljeno povrće mnogima što ne menja činjenicu da je ovo jedna od najzdravijih namirnica biljnog porekla i sadrži ogromnu količinu biološki važnih nutrijenata.