B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zanimljivosti o jagodama koje možda niste znali...

autor: Gomex | 07.02.2019
Zanimljivosti o jagodama koje možda niste znali...

Ako često uživate u svežim jagodama, poslasticama i sokovima od njih, obogatite svoje znanje o ovom sočnom voću. Jagode su jedino voće kome je seme sa spoljašnje strane. U proseku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 semenki. One nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Seme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda.

Vitamin C u jagodama!

Botaničari smatraju da je svako seme na jagodi posebna voćka. Iako su limun i pomorandže verovatno prvo što vam padne na pamet kad pomislite na vitamin C, jagode ga u stvari imaju u mnogo višem procentu. Samo 100 grama jagoda zadovoljiće 98% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Jagode pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lepo kao i sam plod. Ona je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod sigurno narednih pet godina.

Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina. Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja. Sok od jagoda je pun antioksidanata. Jedan od primarnih antioksidanasa prisutnih u jagodi je elaginska kiselina koja štiti ćelije od štetnih slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da visoki nivoi vitamina C i voćnih pektina u ovom soku pomažu da aktivirate proteine u telu koji povećavaju unutrašnju proizvodnju antioksidansa i takođe pomažu u uklanjanju toksina iz ćelija.

Jagode u Italiji, Francuskoj ili Belgiji?

Jagode su se u Italiji gajile još 234. godine pre nove ere, pre više od 2.000 godina dakle. U srednjem veku verovalo se da jagode donose mir i prosperitet, pa su bile često na jelovniku na kraljevskim dvorovima. Osim toga, verovalo se i da će deljenje srcolike jagode sa osobom koja vam se dopada dovesti do toga da ljubav procveta. U Francuskoj, gde se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva sa ukusom ovog voća. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima lekovita dejstva. Koristili su jagode da leče brojna oboljenja, od depresije preko nesvestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.