B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

VINO OD KUPINE PRAVI ELIKSIR ZDRAVLJA!

autor: Gomex | 21.09.2017
VINO OD KUPINE PRAVI ELIKSIR ZDRAVLJA!

Kada se pažljivo odabrani plodovi kupine pretoče u čašu - uživaćete u čarima raskošnog kupinovog vina. Kupinovo vino ima veoma tamnu boju, ali blag ukus, zbog čega je izuzetno pitko. Medicini je poznato kao eliksir, a ljubiteljima prefinjenih aroma kao vrhunski čulni doživljaj.

Kupinovo vino je naročito dobro da piju malokrvne - anemične osobe, trudnice, dojilje, davaoci krvi, ali i svi drugi koji žele da poboljšaju svoju krvnu sliku. Otuda i potiče narodski izraz da kupinovo vino “čisti krv”.

Kiseline koje se nalaze u sastavu kupinovog vina su široko poznate, ali ima i onih koje se i dalje testiraju i istražuju. Najbolja varijanta je bila otkrivanje pozitivnog dejstva ovog vina na sprečavanje nastanka i širenja karcinoma.

Ovo vino smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Svi ovi gore navedeni razlozi za konzumiranje kupinovog vina su medicinski. Međutim, ono je i sjajan desert. Najukusnije je kada je ohlađeno na temperaturi od 16°C. Tada ukus ovog vina dolazi do izražaja. Obično se služi kao aperitiv ili dobro desertno vino, a može se kombinovati i uz divljač i tamno meso, dajući zanimljiv kontrast svojim slatko-kiselim ukusom. Dobro je navesti i da se sjajno kombinuje sa sirevima.

Lekovita svojstva kroz istoriju

Još je starorimski istoričar Plinije uočio lekovita svojstva kupine i njeno delovanje na upalne procese u ustima i organima za varenje. Grčki lekar Dioskorid preporučivao je kupinu za lečenje organa za varenje, kod grčeva materice, za smirenje bolova kod hemoroida kao i za zaceljivanje rana i čireva. Lekar Matioli 1570. godine tvrdio je da koren kupine kuvan u vinu ili usitnjen u prah rastvara kamenje u bubregu. I u srednjem veku kupini su pripisivana lekovita svojstva i korišćena je za lečenje kašlja, migrene, zubobolje i protiv unutrašnjih krvarenja.