B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

UZVIŠENI GLAMUR PENUŠAVOG VINA!

autor: Gomex | 20.12.2017
UZVIŠENI GLAMUR PENUŠAVOG VINA!

Šampanjac je oduvek bio sastavni deo trpeze, nekad u ulozi aperitiva, a nekad u ulozi vina koje je pratilo celu večeru, i to nije ništa novo za stanovnike Šampanj regiona, koji uzgred budi rečeno, često koriste šampanjac u kuvanju. No, za nas pa čak i za veliki deo sveta šampanjac je uglavnom vino koje služi da se njime nazdravi za uspeh u poslu, rođendan ili kad god hoćemo da poželimo sebi i drugima uspeh i sreću, jer uspeh, sreća i glamuroznost su “drugo ime” šampanjca...

Pre služenja šampanjac ohladite kratko u frižideru. Ne treba da bude suviše hladan jer se tada neće osetiti ukus, ali ako bude na sobnoj temperaturi nećete osetiti mehuriće.

Prvi korak prilikom otvaranja je skidanje zaštitne folije sa čepa. Potažite tračicu koju ćete povući i odmotati. Kada otklonite foliju otkrićete “kavez” koji stoji na čepu. Pronađite mali zavrtanj koji treba da okrenete nekoliko puta. Palac stavite na vrh čepa, a ostale prste pri vrhu, oko grlića flaše. Drugom rukom nastavite da vrtite zavrtanja za oslobađanje čepa iz “kaveza”. Čvrsto stegnite šaku oko čepa pre otvaranja kako biste imali kontrolu nad njim.Lgano okrećite zatvarač dok ne čujete šuštanje mehurića kao znak da je flaša otvorena.

U suprotnom, čep će odleteti, a to koliko god da je atraktivno, može biti opasno. Nekontrolisano izletanje čepa može da povredi nekoga od prisutnih, ili da polomi nešto u prostoriji u kojoj se šampanjac otvara.

Međutim, ukoliko to radite na otvorenom, u nekom dvorištu, na primer, usmerite flašu tamo gde nema nikoga i ničega, i pustite čep da odleti, a piće poteče niz grlić. Prilikom sipanja držite čašu pod uglom od 45 stepeni, i oslonite dno čaše na sto, tako da šamanjac klizi. Ukoliko ga sipate u uspravnu čašu imaćete više mehurića. Sada je ostalo još samo da se kucnete i nazdravite!

Osim dobrog odabira penušavog vina, veoma je bitan i izbor čaše kako bi užitak bio kompletan. Visoka čaša sa nožicom je idealna za šampanjac, jer u njoj mogu mehurići najviše da se zadrže. Čaše treba napuniti do dve trećine njihove zapremine, a s obzirom na veliku količinu pene koja se stvara tokom sipanja, nalivanje časa se možete izvršiti i u dva navrata. Čaše za šampanjac se peru bez deterdženta i odmah brišu krpom. Od čistoće čaša zavisi i bogatsvo mehurića.