B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Svetlo pivo ili tamno stvar ukusa

autor: Gomex | 19.07.2018
Svetlo pivo ili tamno stvar ukusa

Iako nema puno biranja kada je ispijanje piva u pitanju, složićemo se da ipak nije svejedno - verovatno svako od vas već zna koje pivo naručuje. Neko svetlo, a neko tamno. Da li zapravo postoje neke razlike između svetlog i tamnog piva osim onih u boji?

Iako postoje sličnosti između tamnog i svetlog piva, oni se po nekim karakteristikama dosta razlikuju, pre svega po jačini ekstrakta, količini pene i stabilnosti, kao i sastavu proteina. Kod svetlih ima manje pigmenata nastalih procesima karamelizacije, dok kod tamnih imate jaku boju dobijenu upravo specifičnim načinom proizvodnje.

Svetla piva generalno nemaju preterano jak ukus, dok tamna piva često imaju specifičan ukus koji može da “vuče” na čokoladu, kafu ili čak da budu sladunjavog ukusa. Ono što će vam sigurno potvrditi svaki stručnjak je da samo kvalitetno tamno pivo ostavlja pravu punoću pivskog ukusa u ustima i grlu. Osima toga, tamno pivo je puno zdravije od svetlog jer sadrži veći deo antioksidanata i puno više gvožđa od svetlog piva.

Tamno pivo u stvari takođe spada u familiju lager piva. Istorijski podaci govore da se proizvodilo puno pre svetlog, koje se pojavljuje tek početkom 19. veka. Osim što je specifično po boji i punoći pene, tamno pivo je jače jer sadrži veći procenat alkohola, najčešće oko 6%. Ono puno bolje “paše” nakon težih jela od divljači ili gulaša.

Tamno pivo takođe se koristi u pripremi jela. Međutim, vrlo malo tamnih piva zaista nosi etiketu crnog (schwartz). Ona koja nose tu etiketu izuzetno su jaka piva sa udelom alkohola od 10%. Zato u ovakvim tekućim specijalitetima treba uživati umereno.

Tamno pivo je „lekovitije” jer ima više hranljivih sastojaka od svetlog, kao i brojna blagotvorna dejstva na zdravlje: smanjuje loš holesterol, štiti od kardiovaskularnih bolesti, podstiče rad creva, prolepšava kožu i jača imunitet. Odavno je poznato, a sada i naučno dokazano da je kosa lepša i sjajnija kada se opere pivom.

Na kraju dana iako svako ima svoje preferencije, složićemo se da je dobro pivo - dobro, bilo ono svetlo ili tamno. Što bi se reklo: u ispijanju piva nema rasizma.