B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sve o vitaminima!

autor: Gomex | 29.08.2019
Sve o vitaminima!

Vitamini su aktivne organske supstance koje organizam ne može sam da izgradi i ne mogu da se nadoknade ostalim supstancama, već moramo da ih unosimo hranom. Nedovoljan unos vitamina može da prouzrokuje lakše poremećaje u organizmu ili kod većih nedostataka može da dođe do raznih oboljenja. Nezamenljivi su za odvijanje važnih telesnih funkcija od razgradnje hrane i oslobađanja energije do rasta i razvoja organizma.

Glavni izvor vitamina i minerala je hrana. Međutim, brojne naučne studije upozoravaju da svakodnevnom prehranom ne unosimo u organizam dovoljne količine vitamina i minerala. Razlozi su brojni: od nedostatka vremena, volje, nedostupne cene nemarnosti… Da bi se izegle neželjene posledice nepravilne ishrane i nedostatka vitamina u organizmu, danas se često uzimaju gotovi multivitaminski proizvodi čija je ponuda izuzetno raznovrsna. Od namirnica koje su samo blago obogaćene vitaminima ili mineralima (sokovi, mleko i sl.) do proizvoda sa vrlo visokim koncentracijama vitamina i minerala (tablete, efervete i sl). Vitamini i minerali su neophodni za zdravo funkcionisanje organizma. Oni nam služe za poboljšanje imuniteta, jačanje kostiju i zglobova, za bolje iskorišćenje energije, regulisanje metabolizma, masnoće i šećera u krvi, za pravilno funkcionisanje nervnog, disajnog, probavnog, srčanog i ostalih životno važnih sistema ljudskog organizma. Vitamini imaju značajnu ulogu ne samo u prevenciji nastanka mnogih bolesti, već pomažu i u situacijama kada je bolest već prisutna. Vitamini se apsorbuju i čuvaju u vašem telu na dva načina i rastvaraju se ili u mastima ili vodi. Vitamini koji se rastvaraju u mastima uključuju vitamine A, D, E i K. Oni se apsorbuju sa mastima kroz creva i u krvotok i čuvaju u jetri. Vitamini koji se rastvaraju u vodi obuhvataju vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin i folnu kiselinu. Ovi vitamini ostaju u telu samo kratko vreme pre nego što se izluče preko bubrega (izuzev B12), tako da ih morate stalno unositi.

Naziv vitamini potiče iz 1910. godine. Tada je poljski biohemičar Kasimir Funk iz opni pirinča izolovao jedinjenje aminske strukture, koje može da leči i spreči pojavu bolesti poznate pod imenom beriberi. Prema tome, reč vitamin u prevodu znači „amin neophodan za život“ (lat. Vita - život). Kasnije su pronađeni i mnogi drugi vitamini koji se ne mogu svrstati u amine, ali je naziv zadržan.