B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sve o vinu i po koja više!

autor: Gomex | 10.01.2019
Sve o vinu i po koja više!

Alkoholna pića, posebno crno vino, ako se konzumiraju u umerenim količinama, mogu biti lek protiv mnogih bolesti, tvrdi novinar Toni Edvards koji je proučio brojne studije o ovoj tematici.

Zašto je dobro popiti čašu vina?

Za potrebe knjige, Edvards je proučio brojne studije koje su objavljene širom sveta, među kojima je i istraživanje naučnika prestižnog Univerziteta Harvard koji su tokom 12 godina pratili 12.000 muškaraca koji boluju od visokog pritiska. Rezultati ove studije su pokazali da muškarci koji piju (umereno) crno vino imaju manje izgleda da dožive srčani udar. Vino štiti i od pojave raka. Naime, žene koje svakodnevno piju vino imaju 42 odsto manje šansi da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju četiri čaše nedeljno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog creva.

Kanadski istraživači su, pak, konstatovali da osobe koje povremeno piju vino imaju 13 odsto manje šansi da obole od dijabetesa. Osteporoza, od koje često pate starije osobe, može se takođe efikasno preduprediti redovnim unosom čašice žestokog pića. Crno vino sadrži resveratrol koji pomaže u povećanju moći mozga. Pored čuvanja oštrih sećanja, takođe sprečava formiranje beta-amiloid proteina, neka vrsta plaka koja se nalaze u mozgu pacijenata koji pate od Alchajmerove bolesti. Crveno vino otklanja takve neurološke poremećaje.

Naša tela pretvoraju resveratrol u crvenom vinu u hemijsko jedinjenje koje se zove piceatanol. Ovo jedinjenje sprečava rast masnih ćelija u našem organizmu. Istraživanja su pokazala da se vezuje sa insulin receptore u našem telu i blokira puteve koje masne ćelije koriste da rastu. Ovo u suštini pomaže da zadržite telo vitkim. Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade. Čaša belog vina dovoljna da suzbije sve simptome i smanji šanse od ponovne prehlade.

Alkoholna pića mogu, takođe, znatno da poboljšaju libido. Istraživanje koje su 2009. sproveli italijanski naučnici otkrilo je da žene koje redovno piju vino imaju ispunjeniji seksualni život.

Kaberne Sovinjon (fr. Cabernet Sauvignon) - Ovo je najpopularnije grožđe na svetu kad je proizvodnja crvenog vina u pitanju. Ima mala plavo-crna zrna sa debelom kožom, kasno olista i kasno sazreva. 

Merlot ili Merlo (fr. Merlot) - Od ovog grožđa se pravi najskuplje crveno vino na svetu - Chateau Petrus. Sorta je originalno identifikovana u Bordou, ima velika zrna sa tankom kožom, a ukus ima tragove borovnice i mente. 

Pino noar (fr. Pinot noir) -Od ovog grožđa se pravi čuveni burgundac. Uspeva na krečnjačkom zemljištu istočne Francuske. Ovo je „sveti gral“ proizvođača u mnogim zemljama. Ima tanku kožu crne boje i guste, guste grozdove. Pored Francuske, gaji se i u Australiji, na Novom Zelandu, u Južnoj Africi, Italiji, Rumuniji, SAD... 

Sira ili Širaz (fr. Syrah ili Shiraz) - Drevno crno grožđe sa Srednjeg istoka. Gaji se na granitu, krečnjaku i pesku, a najzastupljenije je u dolini Rone (Francuska), u Kaliforniji i Australiji. Plavo-crne boje, ima mala zrna i debelu kožu. Relativno rano sazreva. Daje visoke prinose, pa proizvođači, ako žele viši kvalitet, moraju da ga kontrolišu i smanjuju.