B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pivski rekordi

autor: Gomex | 05.12.2019
Pivski rekordi

Nezvanične statistike pokazuju da najviše piva piju Česi, koji su sa oko 160 litara po glavi stanovnika (godišnje) ubedljivo na prvom mestu svetske rang liste.

Što se tiče zvaničnih rekorda, u nastavku prelistavamo neke od njih...

NAJBRŽE ISPIJENO PIVO - Amerikanac, Stiven Petrosin, litar piva je popio za neverovatnih 1.3 sekunde. Time je oboren prethodni rekord Pitera Daudesvela iz Engleske, kome je trebalo 2.3 sekunde.

NAJJAČE PIVO - Ako ste mazohistički raspoloženi, sigurno ćete poželeti da isprobate „Snake Venom“, zvanično najjače pivo na svetu sa 67,5% alkohola. U  proizvodnji ovog škotskog „zmijskog otrova“ koristi se slad sa aromom dimljenog treseta i kvasac šampanjca, a pri ispijanju se osećaju ukusi viskija i hmelja. Ista pivara proizvodi i drugo najjače pivo pod nazivom „Armagedon“.

NAJGORČE PIVO - Neko voli laganije, neko jače, a poneko možda i malo gorče pivo. Ovu poslednju kategoriju bi sigurno oduševilo pivo „The Hop“, koje je ponosni vlasnik titule najgorčeg piva na svetu, sa 323 jedinice gorčine.

NAJSKUPLJE PIVO  - Minhenska pivara „Lowenbrau“ nije toliko poznata po skupim pivima, ali je imala tu „sreću“ da je pet boca njihovog piva pronađeno na zgarištu nemačkog cepelina Hindenburg, koji se zapalio i izgoreo pri sletanju u Nju Džersi 1937. godine. Vatrogasac, Liroj Smit, tada je pronašao pet boca, četiri je poklonio, a jednu zadržao i kasnije je prodao na aukciji. Cena je iznosila 16.000 dolara, tako da je verovatno zažalio što nije sačuvao i ostale četiri... 

NAJVEĆA KUĆA OD PODMETAČA ZA PIVO – Nemac, Sven Gebel, možda je imao viška slobodnog vremena, a možda i viška podmetača za pivo... Svakako je imao čelične živce. Naime, Gebel je uspeo da napravi kućicu od 300.000 podmetača za pivo, a u sklopu nje je od podmetača napravio i sav nameštaj.Kako bi dokazao da u gradnji nije koristio lepilo, kućicu je nakon završetka srušio. Zbog čega je sve to radio, nadamo se da bar on zna.

Povod za izbacivanje rekorda u ispijanju piva i drugih alkoholnih pića

Uredništvo Ginisove knjige rekorda, još daleke 1991. godine, izbacilo je sa svojih stranica sve rekorde u ispijanju piva i drugih alkoholnih pića, kao i rekorde u brzom konzumiranju hrane. Povod za takvu odluku su slučajevi zdravstvenih problema kod ljudi koji su baš po svaku cenu hteli da obore pređašnje i postave nove rekorde. Ipak, do tad zabeleženi rezultati postali su večni, a neki su i kasnije nastavili nezvanično da ih beleže...