B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Oktoberfest prestonica bavarskog piva

autor: Gomex | 12.09.2019
Oktoberfest prestonica bavarskog piva

Oktoberfest je najstariji i najveći pivski festival na svetu. Tradicija je njegova najvažnija komponenta, pa tako i ustaljena procedura koja izgleda ovako: Prvog dana slavlja, u 10:45 u centru Minhena, odakle polazi povorka od oko 1.000 ljudi. Na njenom čelu je „Minhner kindl” - „Minhensko dete” na konju, odmah za njim (zapravo: njom) gradonačelnik, a iza njega drugi gradski funkcioneri, te gostioničari Oktoberfesta, svi na kočijama sa konjskim zapregama i u tradicionalnoj bavarskoj nošnji.

Prvi Oktoberfesta održan je 1810. godine

Pošto je povod za održavanje prvog Oktoberfesta 1810. bilo venčanje princeze Tereze i princa Ludviga, ni ovogodišnje slavlje ne može da se održi bez njih – za tu priliku odabrano je dvoje mladih koji će glumiti saksonsku princezu i bavarskog princa, naravno, u odeći u kakvoj se taj par i venčao pre 200 godina. Tom prilikom su u njihovu čast održane i konjske trke, pa je tako i na ovogodišnjem Oktoberfestu.

Na „istorijskoj livadi“, odvojenoj od glavne poljane, posetioci mogu da vide povorku koja predstavlja tradicionalne nošnje, kao i nekadašnje strelce sa njihovim samostrelima. Tu je i mali zoo-vrt sa domaćim i malim životinjama koje posetioci smeju da pomaze, čemu se najviše raduju – deca. Doduše, ulaz na malu livadu se posebno plaća i košta 4 evra.

Na glavnom delu „Vizna“ postavljena je i tzv. muzejska šatra. Unutra se vidi kako su u svojim putujućim kolima pre 100 godina živeli vašarski umetnici, tu je i jedna velika klackalica u obliku broda, iz 1925. godine, a pored nje je i restaurirani velodrom za trke prastarim modelima bicikala. U posebnom šatoru mogu da se isprobaju i vašarske atrakcije iz 19. veka, poput klackalice, ali i tadašnjih modela karusela i tobogana.

Pivo i krigle

Pivo koje se toči na Oktoberfestu mora sadržati najmanje 13,5 odsto alkohola. Krigla piva košta između 9,70 i 10,10 evra.

Nakon što su 2004. redovi pred montažnim toaletima bili toliko dugački da je policija morala da reguliše ulazak u njih, 2005. je broj montažnih WC-a povećan za 20 odsto. Trenutno ima više od 1.800 urinala i kabina. Kuriozitet: poseban problem stvaraju posetioci koji zbog sveopšte buke koriste WC-kabinu da bi - telefonirali. Zbog takvih je još pre pet godina počelo da se razmišlja o instaliranju Faradejevih kaveza ili čak odašiljača koji ometaju signal mobilne telefonije – na WC-kabine. No, sve je to postalo pravno i tehnički suviše komplikovano, pa je za sada jedini način borbe - postavljanje tabli „zabranjeno telefoniranje“...