B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

NEMA TAJNE. TAJNA JE U VOĆU!

autor: Gomex | 22.02.2018
NEMA TAJNE. TAJNA JE U VOĆU!

Pojedine vrste voća nismo u prilici da konzumiramo tokom čitave godine u svežem stanju Ili ipak jesmo?! Naravno da jesmo! Zahvaljujući prirodnim voćnim sokovima.

Čaša voćnog soka može da se računa u jednu od pet obaveznih voćno-povrćnih porcija tokom dana. Naravno, ako je prirodan, bez dodataka konzervansa, šećera, veštačkih boja i aroma.

Preporuka nutricionista je da voće i voćne sokove konzumiramo na prazan stomak ili 20-ak minuta pre jela. Zato je najbolje da svaki dan započnemo čašom prirodnog voćnog soka. Za razbuđivanje i akumuliranje energije, potrebne za naporan radni dan, idealan sok je od narandže ili mešavina narandže, šargarepe i kajsije, poznatija kao ACE vitaminska kombinacija. A za “perfekcioniste” – najbolji sok od maline na svetu.

Upravo zbog velikog sadržaja vode u voću, oduvek se nametala pomisao da ga konzumiramo iz čaše.

Sve je započelo direktnim ceđenjem voća i spravljanjem svežih sokova. Sveže ceđeno voće je sigurno najukusnije, ali se mora konzumirati odmah nakon ceđenja.

Savremeni tempo života, s druge strane diktira “oprezniji” odnos prema vremenu, a sa njim i naše navike u ishrani. Osim toga, tehnologija industrijske proizvodnje voćnih sokova toliko je usavršena da omogućava nekim proizvođačima da naprave 100% prirodne sokove, ukusa i nutritivne vrednosti autentičnih za sveže voće, mikrobiološki apsolutno bezbedne za potrošače.

Zato su voćni sokovi iz industrijske proizvodnje danas najviše u upotrebi. 21. vek nudi savremenom potrošaču mnogo voćnih izazova: u vidu visokokvalitetnih sokova i nektara do najrazličitijih vrsta i kombinacija voća, u različitim, privlačnim ambalažama, prilagođenim svim profilima potrošača i različitim situacijama. Koncept “povratka prirodi” odražava se i na industriju voćnih sokova.

Dva veka voćnog soka

Početak industrijske proizvodnje voćnih sokova vezuje se za 19. vek, dve zemlje i dve vrste voća. U Švajcarskoj je proizveden prvi industrijski sok od jabuke, a u SAD sok od grožđa. Tek nakon 1925. godine počinje ozbiljnija industrijska proizvodnja voćnih sokova. U fokusu se, pored jabuke i grožđa, našlo i citrusno voće, zbog velike količine vitamina C koju ono sadrži.