B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ne postoji zamena za vodu!

autor: Gomex | 06.06.2019
Ne postoji zamena za vodu!

Mnogo puta smo čuli da je opšta preporuka da pijemo po dva litra vode dnevno. Ipak, studija sprovedena 2016. godine je pokazala da mnogi piju previše vode, što je pomalo zbunjujuće. Koliko je onda uopšte vode dovoljno? Sudeći prema studiji, ako pijemo vodu kada smo žedni, verovatno ćemo uneti dovoljno vode tokom dana. Ali, problem je u tome što mnogi ne piju vodu kada su žedni, već se okreću kafi, gaziranim ili sportskim napicima da bi utolili žeđ. Manjak vode može da izazove dehidrataciju, a da to ni ne shvatite.

Postoji čitav niz razloga zašto je važno da unesete dovoljno vode - od pravilnog rada creva, preko čistije kože, davanja energije mišićima, do održavanja koncentracije... Voda je, dakle, veoma važna, ali trik je u tome da, ako niste navikli da je pijete dovoljno, teško je da vam to postane navika – teško, ali ne i nemoguće. Postavite dnevni cilj kojim ćete polako povećavati unos vode, umesto da odjednom povećate unos vode sa jedne na osam čaša. Ponekad su mali koraci najbolji način da se usvoji neka nova navika. Takođe, nema potrebe da odjednom naiskap popijete čašu vode, ako vam se ne pije – stavite čašu pred sebe i pijuckajte polako. Stavite čašu vode pored sebe, na noćni ormarić ili završite dan čašom vode ili ga započnite tako. Nekim ljudima je problem da popiju čašu vode pred spavanje jer će možda zbog toga morati tokom noći da ustaju - imajte to na umu. Ako je to i vaš slučaj, onda je bolje da vodu pijete ujutru čim ustanete. Kada je reč o ispijanju vode, ne postoji pogrešna temperatura - neki vole hladnu vodu, drugi malo topliju, i zbog toga je važno da shvatite šta vama najviše prija. Nutricionisti savetuju da kupite flašicu koja će vodu održavati baš na temperaturi koju volite, tako su veće šanse da ćete je piti.

Vrlo je moguće da zbog obaveza zaboravite da pijete vodu i bilo šta drugo. Ako se držite podsetnika, shvatićete da će vam konzumiranje vode preći u naviku i da vam podsetnik vremenom više neće trebati. Iako količina vode koja nam je potrebna varira od osobe do osobe, u zavisnosti od tela i fizičke aktivnosti, ako ste svesni da unosite malo vode i da bi vam trebalo više, ovi saveti bi definitivno mogli da vam pomognu.