B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

NAŠA RODNA VINOGORJA

autor: Gomex | 07.12.2016
NAŠA RODNA VINOGORJA

Vinorodna Srbija je prvi put osetila blagodeti uzgoja vinove loze, prema istorijskim činjenicama, za vreme vladavine cara Proba. U doba njegove vladavine prvi put je zasađena vinova loza u okolini Sirmiuma, na pitomim obroncima Fruške gore. Markus Aurelius Probus je vladao od 276. do 282. godine. To je sam početak jedne bogate zaostavštine, koja se vekovima nastavlja do renesansnog doba loze Nemanjića.

Pozitivan uticaj na širenje vinove loze, ima i prodor i prihvatanje hrišćanstva kao religije. Crkvama i manastirima su bili neophodne velike količine vina za pričešća i verske obrede, pa je i sam Sveti Sava, na svojim putovanjima podučavao seljake kako se gaji vinova loza, a vrednom srpskom seljaku komplikovan i zahtevan posao proizvodnje vina nije teško padao. Car Dušan koji je i sam posedovao prostrane vinograde i kraljevski vinski podrum, doneo je zakon koji je regulisao spravljanje vina i njegov kvalitet.

Najezda Otomanskog carstva uslovljava seljenje vinogradarskih centara severnije u Kruševac i Smederevo. Viševekovno prisustvo Turskog carstva i muslimanske religije, doprinelo je ogromnoj devastaciji vinogradarstva. Takvo stanje se u Srbiji zadržava sve do oslobođenja, i tretira se kao mračno doba srpskog vinarstva. Ipak vinogradarstvo ne zamire skroz, jer izvesno interesovanje pokazuje Habzburška monarhija za uzgojem i proizvodnjom vina, pogotovo sa teritorije današnje Vojvodine.

Nakon oslobođenja svi srpski vladari prepoznaju ekonomski značaj i aktivno učestvuju u razvoju vinogradarstva i vinarstva, prihvatajući i primenjujući moderne tehnologije tog vremena. U svom angažovanju se naročito ističu kralj Petar Prvi Karađorđević, kao i njegov sin Aleksandar. Na brdu Oplenac kod Topole, podigli su vinograde na nekoliko desetina hektara, takođe i podrume u kojima su proizvodili i negovali vrhunska vina. Vina iz Oplenca i drugih vinogradarskih rejona Srbije, čuvena po svom kvalitetu izvoze se u Austrougarsku, Nemačku, Rusiju, Francusku, Švajcarsku …