B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

NAJPOPULARNIJI APOTEKARSKI PRONALAZAK!

autor: Gomex | 01.11.2017
NAJPOPULARNIJI APOTEKARSKI PRONALAZAK!

Kola je verovatno najpoznatije piće na svetu. Prvi napitak nastao je krajem 19. veka u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas je jedan od najprepoznatljivijih bezalkoholnih pića. Od tada pa do danas, planeta je dobila veliki broj proizvođača ovog pića i svaki od tih proizvođača ga pravi na svoj način, po svojoj recepturi.

Kao i obično, bilo je vruće i vlažno u Nju Bernu u Severnoj Karolini. Mladi apotekar Kejleb Bredem počeo je da ekperimentiše sa kombinacijom začina, sokova i sirupa, pokušavajući da napravi novo osvežavajuće piće koje će poslužiti svojim mušterijama... Prevazišao je svoja očekivanja i stvorio piće koje je danas u svetu poznato kao “Pepsi-Cola”. Kejleb Bredem je znao, da bi se ljudi vraćali u njegovu apoteku, ona mora postati mesto okupljanja. Kao i mnogi apotekari sa kraja veka u svojoj prodavnici je imao točilicu sa sodom i služio je svojim mušterijama osvežavajuća pića koja je sam pravio. Njegova najpopularnija kreacija je bila jedinstvena mešavina gazirane vode, kola oraha, vanile i retkih ulja, koju su ubrzo nazvali „Bredovo piće“.

“Malo” ste preterali tokom nedeljnog ručka? Evo šta treba da radite... Popijte čašu hladne kisele vode ili nekog bezalkoholnog gaziranog pića. Gazirani napici olakšavaju varenje. I obična voda može da pomogne, ali se nikako nalivajte. Ukoliko vam taj ukus prija, nacedite nekoliko kapi limuna u čašu vode.
Nikako ne idite u krevet i ne mirujte. Krenite najpre u laganu šetnju, a nakon 20, 30 minuta, počnite brzo da hodate. Ukoliko osetite da možete, uradite nekoliko aerobnih vežbi – čučnjeve, razgibavanje ruku, kukova... ili vozite bicikl, rolere, klizajte na ledu. Vežbe će ubrzati metabolizam i doprineti sagorevanju kalorija. Sledeći obrok ne bi trebalo da bude pre četiri do pet sati pauze, a ako ste se “natovarili” tokom kasnog ručka, onda bi najbolje bilo da preskočite večeru. Idite ranije na spavanje, pre nego što osetite glad.

Ne nazdravljaj ako ne znaš da piješ!

Mešanjem alkoholnog pića i nezaslađenih gaziranih napitaka brže ćete se napiti, pokazala je studija američkih naučnika. Šećer iz gaziranih napitaka usporava apsorpciju alkohola u krv pa je pijanstvo - blaže.
Ispitanici su u istraživanju pili votku sa dijetalnim gaziranim pićem, dok je druga grupa pila alkohol sa zaslađenim gaziranim pićem, a treća gazirano piće obogaćeno mirisom votke kako bi pomislili da je ječ o alkoholu.

Prva grupa je, očekivano, bila najpijanija u kratkom roku i imala je čak i do 18 posto više alkohola u krvi od onih koji su pili alkohol pomešan sa zaslađenim gaziranim pićima.
Naučnici su zaključili da alkohol može da izazove više štete nego izlaganje dodatnim kalorijama, piše američki Daily Mail.